monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Rămâne cum am stabilit! Bloc de 10 etaje într-o zonă cu multe spaţii verzi pe Plopilor

Primăria Cluj-Napoca a dat undă verde construirii unui bloc cu 10 etaje pe strada Plopilor, într-o zonă puternic marcată de spaţii verzi precum Parcul Sportiv Iuliu Haţieganu şi Parcul Rozelor. În Planul Urbanistic General (PUG) se arată că aici se pot construi blocuri cu regim de înălţime de maxim 4 etaje.

Consilierii locali au adoptat cu 24 de voturi pentru acest proiect de hotărâre, după ce în prealabil au adoptat un amendament care prevede că circulațiile auto, velo, precum și spațiile verzi amenajate vor avea acces public nelimitat. Consilierii locali Radu Moisin șl Loredana Pop s-au abţinut de la vot.

Consilierii locali au aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de dezvoltare zonă mixtă – strada Plopilor. Beneficiarul construcţiei este General Construct SRL din Suceava, iar proiectantul este Arhimar Serv SRL.


Vorbim de un teren în suprafaţă de 13.216 mp, situat în vecinătatea parcului sportiv Iuliu Haţieganu.

“Pe suprafaţa de teren reglementată de 9931 mp se propune construirea unui imobil de locuinţe colective cu spaţii comerciale şi servicii la parter, cu regim de înălţime de 1-2 subsoluri + Parter + 10 etaje, deservit de o stradă de inters local cu ampriza de 14 metri şi amenajări exterioare, spaţii verzi cu acces public nelimitat, platformă de parcare auto. Accesul auto şi pietonal se realizează din strada Plopilor, pe un drum de interes local regularizat la ampriză de 10 metri şi pod peste Canalul Morii, modernizat la ampriză de 10 metri”, se arată în documentele Primăriei.


Arhitecţii din Primăria Cluj-Napoca au dat undă verde proiectului motivând că în zonă există cel puţin alte două clădiri cu regim de înălţime de 10 etaje. Cu toate acestea, oficialii din Primărie recunosc că prin PUG se instituie un regim maxim de 4 nivele supraterane, dar că în acest caz este vorba de o derogare.

“Întrucât vecinătăţile adiacente conţin fond construit cu regim mare de înălţime (imobil de locuinţe colective P+10 etaje în partea de est şi cămin studenţesc P +10 etaje în partea de vest), prin PUZ s-a reglementat un regim de înălţime asemănător, având în vedere necesitatea conformării spaţiului volumetric. Astfel prin PUZ se instituie un regim derogatoriu în ceea ce priveşte înălţimea clădirilor, regimul maxim prevăzut prin PUG fiind de 4 nivele supraterane”, transmite municipalitatea.


Din punct de vedere al evoluţiei istorice, zona studiată face parte dintr-o mică enclavă cu funcţiune mixtă aflată într-o zonă puternic marcată de spaţii verzi precum Parcul Sportiv Iuliu Haţieganu şi Parcul Rozelor.

CITEŞTE ŞI


Un bloc de 10 etaje va răsări pe strada Plopilor, într-un loc cu multe spaţii verzi. În zonă, PUG-ul prevede maxim 4 etaje