Actualitate

Un bloc de 10 etaje va răsări pe strada Plopilor, într-un loc cu multe spaţii verzi. În zonă, PUG-ul prevede maxim 4 etaje

Primăria Cluj-Napoca este pe punctul de a da undă verde construirii unui bloc cu 10 etaje pe strada Plopilor, într-o zonă puternic marcată de spaţii verzi precum Parcul Sportiv Iuliu Haţieganu şi Parcul Rozelor. În Planul Urbanistic General (PUG) se arată că aici se pot construi blocuri cu regim de înălţime de maxim 4 etaje.

Consilierii locali vor aproba, marţi, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de dezvoltare zonă mixtă – strada Plopilor. Beneficiarul construcţiei este General Construct SRL din Suceava, iar proiectantul este Arhimar Serv SRL.

Vorbim de un teren în suprafaţă de 13.216 mp, situat în vecinătatea parcului sportiv Iuliu Haţieganu.


“Pe suprafaţa de teren reglementată de 9931 mp se propune construirea unui imobil de locuinţe colective cu spaţii comerciale şi servicii la parter, cu regim de înălţime de 1-2 subsoluri + Parter + 10 etaje, deservit de o stradă de inters local cu ampriza de 14 metri şi amenajări exterioare, spaţii verzi cu acces public nelimitat, platformă de parcare auto. Accesul auto şi pietonal se realizează din strada Plopilor, pe un drum de interes local regularizat la ampriză de 10 metri şi pod peste Canalul Morii, modernizat la ampriză de 10 metri”, se arată în documentele Primăriei.

Arhitecţii din Primăria Cluj-Napoca au dat undă verde proiectului motivând că în zonă există cel puţin alte două clădiri cu regim de înălţime de 10 etaje. Cu toate acestea, oficialii din Primărie recunosc că prin PUG se instituie un regim maxim de 4 nivele supraterane, dar că în acest caz este vorba de o derogare.


“Întrucât vecinătăţile adiacente conţin fond construit cu regim mare de înălţime (imobil de locuinţe colective P+10 etaje în partea de est şi cămin studenţesc P +10 etaje în partea de vest), prin PUZ s-a reglementat un regim de înălţime asemănător, având în vedere necesitatea conformării spaţiului volumetric. Astfel prin PUZ se instituie un regim derogatoriu în ceea ce priveşte înălţimea clădirilor, regimul maxim prevăzut prin PUG fiind de 4 nivele supraterane. Majorarea regimului de înălţime a fost propusă în cadrul dezbaterii proiectului în şedinţele Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism, preferându-se reducerea procentului de ocupare a terenului în favoarea creşterii pe vertical, respectiv realizarea unei singure construcţii tip lamă decât ocuparea terenului cu un ansamblu de locuit cu regim mediu de înălţime”, transmite municipalitatea.

Din punct de vedere al evoluţiei istorice, zona studiată face parte dintr-o mică enclavă cu funcţiune mixtă aflată într-o zonă puternic marcată de spaţii verzi precum Parcul Sportiv Iuliu Haţieganu şi Parcul Rozelor.


Parcela era limitată până la începutul secolului 20 atât la nord, cât şi la sud, de câte un braţ al Canalului Morii, astăzi existând doar braţul aflat la sudul parcelei. Laturile est şi nord ale parcelei erau delimitate de strada Calvaria, astîzi neutilizată şi întreruptă de amplasarea în perioada comunistă a unui punct de transformare aparţinând Regiei de Transport în Comun.

Reprezentanţii Primăriei susţin că vecinii viitorului bloc au fost înştiinţaţi cu privire la noul proiect şi invitaţi la o dezbatere publică la sediul de pe Moţilor, dar că nimeni nu s-a prezentat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter