Actualitate

Noutăţi ale Codului Civil. Astăzi: Convenţia matrimonială

<p />Monitorul vă prezintă un serial privind principalele modificări aduse de Noul Cod Civil, ce a intrat în vigoare sâmbătă, 1 octombrie.

Noul Cod Civil aduce câteva elemente de noutate absolută: protecţia drepturilor personal-nepatrimoniale prin mijloace juridice specifice (de exemplu, consacrarea, ca mijloc specific de apărare, a dreptului la replică şi la rectificarea informaţiilor greşite apărute în presa audiovizuală); prevederi privind logodna, locuinţa familiei, alegerea regimului matrimonial şi divorţul pe cale administrativă; reglementarea generală a termenelor de decădere.

Convenţia matrimonială


În limbajul obişnuit se foloseşte sintagma „contract prenupţial” (care însă nu se suprapune identic reglementării convenţiei matrimoniale).

Noul Cod Civil prevede trei tipuri de regimuri matrimoniale: regimul comunităţii legale, regimul separaţiei de bunuri şi regimul comunităţii convenţionale. Regimul juridic al comunităţii legale era singurul permis de lege până la intrarea în vigoare a noului Cod Civil.


Convenţia matrimonială se încheie prin înscris autentificat de notarul public, cu consimţământul tuturor părţilor, exprimat personal sau prin mandatar cu procură autentică, specială şi având conţinut stabilit dinainte. Nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu nulitatea absolută a actului.

Convenţia matrimonială se poate încheia înainte de căsătorie (şi atunci va produce efecte numai de la data încheierii căsătoriei) sau în timpul căsătoriei (şi atunci va produce efecte de la data prevăzută de părţi sau, în lipsă, de la data încheierii ei). Obiectul convenţiei matrimoniale îl constituie regimul matrimonial pe care soţii îl aleg ca alternativă la regimul matrimonial legal.


Mâine, monitorul vă prezintă informaţii privind noile proceduri de divorţ introduse de Codul Civil.

Ultimele Stiri
abonare newsletter