Actualitate

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei marchează 30 de ani de la Revoluție printr-o expoziție-eveniment

La 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a încercat să (re)transmită emoția acelor zile, prin expoziția-eveniment ”Cluj. 21.12.1989”, al cărei vernisaj va avea loc în data de 21 noiembrie 2019, de la ora 18.00.

Expoziţia porneşte de la ideea de sacrificiu uman, urmărind drama tuturor celor care au participat, direct sau indirect, la evenimentele revoluţionare din decembrie 1989.

Fiind o expoziţie de concept, ea este bazată mai degrabă pe impactul emoţional prin stimulare senzorială și mai puțin pe relatarea de fapte, mărturii sau interpretări ale evenimentelor din decembrie 1989. Într-un mod subiectiv, sobru şi decent, vom pune accent pe drama personală, promovând gândirea critică şi declanșând o dezbatere internă asupra datoriei civice în epoca contemporană.

„Ca muzeu de istorie, avem obligația morală și profesională să marcăm comemorarea a trei decenii de la evenimentele din Decembrie 1989. În acest scop, ne-am propus un proiect ambițios, care a implicat mulți parteneri și luni de muncă, concretizat în realizarea unui concept expozițional aparte, prin care încercăm să (re)transmitem emoția acelor zile ,,fierbinți’’ de iarnă. Dincolo de întrebări și răspunsuri, personale sau de interes științific, MNIT își propune prin acest eveniment să se adreseze în primul rând celor care nu au participat în mod direct la revoluţie, cărora vrem să le trezim interesul față de acest moment istoric esențial şi să-i ajutăm să-şi caute propriile răspunsuri, fără a le impune un anumit punct de vedere.’’, precizează Felix Marcu, directorul MNIT Cluj.

Expoziţia este construită pe mai multe mici proiecte, fiecare sală expoziţională concentrându-se pe surprinderea unei anumite stări de spirit generate de modul de implicare în evenimentele istorice din decembrie. În cele şapte săli ale expoziţiei, propunem publicului o călătorie emoţională în trecut, din perspectiva a trei grupuri de clujeni: cei care au trăit evenimentele în stradă, cei care au trăit Revoluția la televizor şi cei ce au început să trăiască din acel moment, adică cei născuţi în anul Revoluţiei, cărora li s-au povestit evenimentele şi care au trăit doar consecinţele acestora.  


”Expoziţia se adresează în primul rând celor care nu au participat în mod direct la Revoluţie (categoria de vârstă 18 – 45 de ani), cărora vrem să le trezim interesul şi să-i ajutăm să-şi caute propriile răspunsuri, fără a le impune un anumit punct de vedere. Astfel, conceptul este unul contemporan, de tip instalaţie (proiecţii video, înregistrări audio, instalaţie de obiect şi foto), interactivă şi co-participativă.”, apreciază dr. Ioana Gruiță, curatorul expoziției.

În acest sens, o primă parte a expoziţiei surprinde un destin individual, pe cel al lui Călin Mihai Ţiclete, un tânăr tată, inginer electronist, care a murit la vârsta de 29 de ani, împuşcat în cap, în data de 21 decembrie, la Cluj. Din grija familiei, la MNIT se păstrează hainele pe care acesta le purta în clipa morţii. Proiectul va mai cuprinde fotografii document, supradimensionate, realizate în Piaţa Unirii din Cluj ( de către Răzvan Rotta), completate cu secvențele memorabile din acele zile din Arhiva Televiziunii Române, cu instalaţii interactive sau cu intervenții de artă contemporană, dar și cu un proiect fotografic realizat de Călin Ilea – o instalație foto cu tineri născuți în anul 1989. Expoziţia este completată de texte cu informaţii generale atât despre regimul comunist, într-o prezentare punctuală, cât și despre anul revoluţionar 1989, în Europa şi în România. Ultimele imagini expuse, realizate de artistul Eugen Moritz în 22 și 23 decembrie, sintetizează perfect mesajul străzii din acele zile: NU MAI VREM COMUNISM NICIODATĂ!

Proiectul expozițional ”Cluj. 21.12.1989” presupune desfășurarea unor activități complementare, cum ar fi: o expoziție în spațiul public, pe instalația de pe Bulevardul Eroilor, cu o parte din imaginile surprinse în decembrie `89 de Răzvan Rotta, imagini care sunt puse în dialog cu cele contemporane, realizate de artistul Alexandru Rădulescu; o serie de ateliere de înțelegere a comunismului și a factorilor care au condus înspre evenimentele din decembrie 1989, desfășurarte în diverse licee și facultăți din Cluj și reunite sub conceptul ”DECe `89?”; alte evenimente de artă sau de artă performativă, care să competeze tabloul comunismului sau al Revoluției. Primul de acest gen se va desfășura chiar în data de 21 decembrie 1989 și va consta într-un spectacol tip reconstituire, realizat în parteneriat cu cei de la Texte bune în locuri nebune.

Ultimele Stiri
abonare newsletter