Actualitate

„Baba comunistă” compară Clujul cu Chișinău: „Un oraș planificat urbanistic peste Cluj!”

După o plimbare în trei parcuri mari din capitala Moldovei, un deputat clujean susține că orașul basarabean este ideal pentru un city break în natură, peste Cluj-Napoca.

Chișinăul, peste Cluj-Napoca?, sursă foto: Raymond Füstös / monitorulcj.ro Chișinăul, peste Cluj-Napoca?, sursă foto: Raymond Füstös / monitorulcj.ro

„Am venit cu prejudecăți legate de Chișinău, că, vezi Doamne, e oraș estic și subdezvoltat. Dar am descoperit, în ciuda problemelor de infrastructură și inegalităților evidente, un oraș planificat urbanistic peste Cluj, Iași, Constanța ori Timișoara. De altfel, Chișinău e și aproape dublu față de orașele românești. Sigur, București e excepția”, afirmă deputatul independent Adrian Dohotaru.

Potrivit parlamentarului clujean, cea mai „frapantă” diferență între Chișinău și Cluj-Napoca, urmare a „planificării sovietice superioare celei comuniste de la noi”, dar și a „planificării comuniste mai bune în raport cu cea capitalistă la nivel urbanistic”, a fost mărimea parcurilor și facilitățile din ele.


„În rest, în ambele orașe se construiește acum pe spațiile verzi ori capitaliști veroși se împotrivesc realizării de parcuri noi prin exproprieri, în cartiere fără spații publice, cum se întâmplă acum în cartierul Bună Ziua din Cluj”, afirmă Dohotaru, într-un jurnal de alergare postat pe Facebook.

Parcurile din Chișinău, peste Parcul Est?

„Parcul Valea Morilor, mai dichisit, are 115 hectare și lacul permite activități de canotaj, cum mi-ar plăcea și în Parcul Est, propus de noi, prin unirea celor patru lacuri cu un posibil canal. Dar cel mai impresionat am fost de Parcul Pădure Râșcani, de aproape 300 de hectare, situat în interiorul orașului, între cartierele Râșcani și Ciocana. Comparativ, cel mai mare parc din Cluj are 12 hectare”, dezvăluie parlamentarul.


„În Parcul Valea Trandafirilor mi-au plăcut terenurile de sport amenajate recent, cu o suprafață moale, să poți face un plonjon, la volei, sau să poți sa cazi liniștit la fotbal. De sorginte sovietică sunt aparatele de fitness și forță din metal, omniprezente pe spațiile verzi. Lipsesc în România, unde avem doar locuri de joacă pentru copii, mai recent aparate pentru vârstnici, dar deloc infrastructură pentru mișcare pentru adolescenți, tineri și adulți care să facă forță”, este de părere Adrian Dohotaru.

De altfel, chiar dacă „nu a apucat să facă tracțiuni”, deputatul a alergat la lacuri, ca frumusețe peste Parcul Est. „Cel mai mult mi-a plăcut pe plaje și pe cărările de pământ, printre mesteceni și frunze de toate culorile. Oh, da, ca-n romanul lui Dan Lungu, sunt o babă comunistă! Sunt ostalgic după așa planificare”, a conchis Dohotaru.

abonare newsletter