Actualitate

Pe Moților va răsări un hotel... fără parcări. Clienții vor parca la Cluj Arena. Sau nu?!

Primăria Cluj-Napoca dă undă verde construirii unor apartamente în regim hotelier pe Calea Moților. Clădirea de trei etaje nu va avea parcări, astfel că viitorii clienți vor fi nevoiți să parcheze în parkingul de la Cluj Arena.

Consilierii locali vor aproba planul ubanistic de detaliu (PUD) pentru construirea unui hotel de apartamente (aparthotel) cu regim de înălțime S+P+3E pe Calea Moților, pe o parcelă proprietate privată.

Potrivit documentelor, “construcția se retrage la 5 m față de limita nordică, 6 m față de limita vestică, minim 6 m față de limita sudică și se amplasează pe limita estică, cu asigurarea unei curți de lumină”.


Circulația și accesul se vor face prin drum de servitute din Calea Moților.

“Subsolul clădirii nu beneficiază de spații pentru garare. Parcările necesare hotelului de apartamente se vor asigura în clădirile dedicate existente în zonă”, menționează municipalitatea.


Parcela pe care se solicită construirea, în suprafață de 521 mp, este situată în vecinătatea nordică a Căii Moților, fiind accesibilă prin servitute de trecere cu lățimea de 3 metri. Parcela nu are front la stradă.

“Parcările necesare hotelului de apartamente se vor asigura în parkingul stadionului Cluj Arena în regim de abonament”, arată arhitecții.


Arhitectul Primăriei spune că și-a dat avizul cu condiția interzicerii accesului auto la subsol, respective, parcările necesare hotelului de apartamente nu se vor asigura în interiorul parcelei pentru a nu aduce un trafic de mașini în zonă, ci se vor asigura în clădirile dedicate existente în zonă.

“Clădirile se vor alinia la o cornișă situată la înălțimea de 17 m de la nivelul trotuarului”, mai menționează documentația.


Vecinii se opun proiectului

În cadrul ședinței Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, unde proprietarii parcelelor vecine au fost invitați să participe, s-au ridicat mai multe probleme.


Vecinii spun că nu este prezentată real situația din teren, drumul de acces fiind mai mic în realitate (2,7 metri, nu 3 metri), fiind vorba despre o curte de locuințe nu vor să fie deranjați de construcția unui hotel, iar parcela ar fi suprapopulată.

„Accesul auto propus este din perete în perete, fără trotuar, afectează structura clădirii existente, iar clădirea este monument”, „Nu au acces mașina de pompieri și salvarea”, „În cazul drumului de servitute propus, din casă ies direct în drum și îmi taie trotuarul din fața casei”, „Ar trebui redimensionată clădirea pentru că are volumul prea mare, accesul în curte este prea îngust”, sunt doar câteva dintre nemulțumurile vecinilor.

Un alt vecin a tranșat problema și a cerut Primăriei să nu autorizeze „în niciun fel” construcția pentru că ar aduce atingere drepturilor sale de proprietate. “Acest drept se referă atât la liniștita folosință a imobilului, curte și grădină, la garantarea liniștii publice, la respectarea regimului de vecinătate”, spune un vecin.

“Curtea comună va deveni cale de acces pentru folosința unui hotel, nu sunt de acord, programul de funcționare îmi va afecta în mod grav liniștea”, s-a plâns un alt vecin.

De asemenea, Universitatea Babeș-Bolyai a transmis constructorilor că “având în vedere învecinarea obiectivului cu căminele studențești, se va asigura accesul pompierilor precum și a utilajelor de construcții în timpul execuției fără să fie deranjată zona căminelor studențești în niciun fel”.

abonare newsletter