Actualitate

S-au găsit soluții pentru 100 de câini din adăpostul lui Țermure. Ce se întâmplă cu ceilalți 700?

Radu Țermure, omul care deține cel mai mare refugiu din județul Cluj pentru animale a fost notificat să evacueze spațiile de pe strada Valea Fânațelor.

Radu Țermure a primit o cerere de executare silită și a făcut apel la toți cei care îl pot ajuta în vederea realocării sau adopției pentru câini.

Soluții pentru 100 de câini, mai rămân 700

Radu Țermure a declarat pentru Monitorul de Cluj că în urma mesajului său s-au găsit câteva persoane care doresc să ajute. Până acum a fost soluționată situația a 100 de patrupede, însă restul riscă să ajungă pe străzile Clujului.


„Sunt solicitări, undeva la 100. Lucrăm la asta acum. Sunt și asociații cu care sunt în discuție pentru preluarea unui număr de câini. În monentul în care colaborările vor deveni efective, atunci vom anunța și de câți câini este vorba exact. Din punctul meu de vedere nu ar trebui să ajungă în stradă. Situația aceasta ar fi o consecință a modului în care s-a acționat. Dacă vor ajunge în stradă, nu vor ajunge din cauza mea acolo. Eu nu voi scoate câinii în stradă. Este decizia altora ca aceste animale să părăsească locația în care se găsesc acum”, a spus Țermure.

Radu Țermure explicat că în luna august a acestui an a expirat contractul de închiriere a spațiului în care sunt ținuți câinii și a sperat la o nouă negociere. În urmă cu câteva zile a sosit însă decizia de evacuare.


Direcția Sanitar Veterinară Cluj caută soluții

Cu toate că încă nu a venit o înștiințare oficială în privința acestei situații, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Cluj spun că sunt în căutarea unor soluții.

„„Pe surse am aflat. Oficial, nimic, dar acolo noi am propus niște soluții. Din păcate nu au fost luate în considerare. Au fost niște propuneri de colavorare din partea unor asociații. Nu am primit niciun răspuns. Având în vedere situația adăpostului, am făcut o adresă la Prefectură pentru a propune convocarea comitetului pentru situații de urgență la nivelul județului Cluj. Din păcate, DSV nu are pârghiile necesare încât să preia câinii. La întâlnire să participe și organizațiile de profil și în special acele organizații care și-au manifestat dorința de a participa la soluționarea problemelor de la adăpostul respectiv”, a declarat Ioan Oleleu, directorul executiv al DSV Cluj. E o problemă legislativă. Ar fi fost mult mai simplu să intervenim dacă ar fi fost necesară autorizația sanitar veterinară. Este o situație care necesită intervenția și altor instituții ale statului. Este o situație fără precedent, nemaiîntâlnit la nivel național și va fi nevoie care subiectul respective să fie tratat cu maximă seriozitate fiindcă altfel poate să ne creeze probleme la nivelul comunității”, a declarat Ioan Oleleu, directorul executiv al DSV Cluj.


Lupta pentru câini

Ioana Pop, o tânără clujeancă povestește că a încercat să ofere ajutor, însă a fost refuzată. Femeia mai spune că și de-a lungul anilor și-a arătat susținerea, însă Radu Țermure nu a dorit o colaborare.

„Am luat legătura cu Giana Maria Szolomajer, asociată a domnului Țermure, să încerc să îi ajut în ceea ce privește câinii. Am vrut să ne întâlnim, dar am fost refuzată. Eu mi-am mai oferit ajutorul și în urmă cu un an, când m-am întâlnit cu domnul Țermure. Am fost însă refuzată și atunci”, a spus Ioana Pop.


Citește și: Peste 800 de câini vor rămâne pe drumuri în Cluj! Iubitorii de animale, invitați la adopție

Citește și: Sute de câini sunt hrăniți cu carne care putrezește la soare. Au clujenii motive să se teamă pentru sănătatea lor?

Ultimele Stiri
abonare newsletter