Actualitate

Șefii Apelor Române, în inspecție pe șantierele zonelor afectate de inundații în Transilvania

Directorul general al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), Victor Sandu a inspectat, în perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2019, obiectivele de investiții executate de ANAR în regim de urgență în județele Satu Mare, Sălaj, Cluj și Bistrița-Năsăud.

Șefii Apelor Române, în inspecție pe șantierele zonelor afectate de inundații în nordul Transilvaniei Șefii Apelor Române, în inspecție pe șantierele zonelor afectate de inundații în nordul Transilvaniei

În urma calamităților naturale care au avut loc în primăvara acestui an, Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP), prin ANAR – Administraţia Bazinală de Apă Someș-Tisa, a decis executarea mai multor obiective de investiții în regim de urgență, astfel încât populația din zonele respective să nu mai fie expusă riscului la inundații, se arată într-un comunicat al Apelor Române.

Lucrările hidrotehnice stabilite sunt finanțate atât din surse proprii ale ANAR, cât și din fonduri provenite de la bugetul de stat, prin Hotărârea nr. 441/2019 privind suplimentarea bugetului Ministerului Apelor și Pădurilor din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului pentru realizarea în regim de urgență a unor lucrări de investiții de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundații în perioada februarie-mai 2019.


Lucrările inspectate în data de 30 septembrie 2019, în județele Satu Mare, Sălaj, Cluj și Bistrița-Năsăud:

– subtraversare prin dig mal stâng râul Tur (km 24 + 510/obiectiv: dig mal stâng râul Tur), jud. Satu Mare, investiție în valoare de 119.000 lei cu TVA;


– refacere subtraversare şi dig mal stâng pe râul Tur în zona localităţii Adrian, jud. Satu Mare, investiție în valoare de 250.000 lei cu TVA;

– amenajare râul Crasna în localitatea Crasna, jud. Sălaj, investiție în valoare de 1,2 milioane lei cu TVA;


– amenajare complexă Craidorolţ – Vârsolţ, jud. Sălaj, investiție în valoare de 4 milioane lei cu TVA;

– consolidare de mal pe râul Someşul Mic în Iclozel amonte pod DC, jud. Cluj, investiție în valoare de 525.000 lei cu TVA;


– înlăturarea efectelor produse de inundaţii pe râul Bistriţa la Josenii Bârgăului, jud. Bistriţa-Năsăud, investiție în valoare de 12,8 milioane lei cu TVA.

În zilele de 1 și 2 octombrie, directorul general al ANAR a vizitat o serie de lucrări în județul Bistrița-Năsăud, în timp ce în zilele de 3 și 4 octombrie, Victor Sandu a inspectat acțiunile din județele Mureș și Harghita. Acesta a declarat că apreciază faptul că lucrările aflate în execuție se încadrează în termenele prestabilite și că, în unele locuri, constructorii lucrează chiar și în timpul nopții.


„Reiterez: principalul obiectiv al ANAR este acela de a pune în siguranță cetățenii, bunurile acestora, obiectivele social-economice și infrastructura, astfel încât să limităm cât mai mult efectele unor posibile inundații viitoare. În actualul context al schimbărilor climatice, specialiștii ANAR monitorizează în permanență atât nivelul cursurilor de apă, cât și zonele în care, în urma unor ploi cu debite istorice, ar putea apărea probleme”, a afirmat directorul general al ANAR.

Ultimele Stiri
abonare newsletter