Actualitate

După 5 ani, primul pas în cazul clujeanului Marius Balo, torturat în pușcăria chineză

După ani întregi de amânări, Ministerul Justiției a făcut primul pas pentru a-l aduce în țară pe Marius Balo, clujeanul condamnat în China la 8 ani de închisoare pentru o faptă cu un presupus prejudiciu de 80 de dolari.

După 5 ani, primul pas înainte în cazul clujeanului Marius Balo, închis în pușcăria comunistă din Shanghai După 5 ani, primul pas înainte în cazul clujeanului Marius Balo, închis în pușcăria comunistă din Shanghai

Marius Balo se află în prezent într-un penitenciar de maximă siguranță din Shanghai și a sesizat în mod repetat autoritățile române cu privire la faptul că a trecut prin „umilințe și torturi”. Acum, Curtea de Apel Cluj a decis transferul său în România pentru continuarea pedepsei, transmit reprezentanții cabinetului de avocatură SCA Iordăchescu & Asociații, un pas necesar pentru ca Ministerul Justiției să poată solicita acest transfer.

„Pentru prima dată după mulți ani de amânări, după ce anteriorii titulari ai funcției de ministru de justiție au refuzat chiar și un simplu dialog, putem spune că Ministerul Justiției a făcut un prim pas. Este vorba despre sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, care, la rândul său, a sesizat instanța de judecată. Am obținut, astfel, o hotărâre judecătorească esențială pentru ca Marius Balo să poată reveni acasă. Bineînțeles, este acum responsabilitatea Ministerului Justiției să facă și următorii pași necesari în această procedură!”, a declarat avocatul Eugen Iordăchescu.


În data de 28 august, autoritățile judiciare din China au agreat cererea de transfer a lui Marius Balo într-un penitenciar din România. Conform procedurii în aceste cazuri, Ministerul român al Justiției a sesizat parchetul de pe lângă instanța de la domiciliul persoanei în cauză, în acest caz fiind vorba de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Dosarul privindu-l pe Marius Balo a fost înregistrat la Curtea de Apel Cluj în 26 septembrie și a fost judecat în data de 30 septembrie. La acest termen, atât apărătorii lui Marius Balo, cât și procurorul de ședință au pus concluzii de admitere a cererii de transfer.

În data de 1 octombrie, Curtea de Apel Cluj – Secția penală și de minori a dispus recunoașterea hotărârii de condamnare pronunțate de Tribunalul Popular din Shanghai și scăderea din pedeapsă a perioadei deja executate în China. De asemenea, Curtea de Apel a decis „transferarea persoanei condamnate din Penitenciarul Quinpu din Republica Populară Chineză într-un penitenciar din România” și a dispus emiterea unui mandat de executare a pedepsei în acest sens.


Din acest moment, continuarea procedurilor depinde din nou de Ministerul Justiției, care poate agrea transferul cu partea chineză, pe baza cooperării bilaterale în domeniul justiției penale cu România și respectând principiile reciprocității și egalității. Apărătorii lui Marius Balo își reînnoiesc apelul către Minister pentru soluționarea urgentă a acestui transfer, care trenează de ani întregi, cu consecințe dintre cele mai grave asupra sănătății și vieții cetățeanului român, ale cărui drepturi fundamentale sunt încălcate în fiecare zi pe care o petrece în închisoarea din Shanghai.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Rânduri emoționante din temnița comunistă. Gândurile clujeanului închis după gratiile din China – „din adâncul de departe”


CITEȘTE ȘI: PĂRĂSIT de statul român, torturat și UMILIT în pușcăria chineză. O mână de oameni luptă pentru libertatea clujeanului Marius Balo

CITEȘTE ȘI: „Am trecut prin torturi și umilințe de care mă doare să îmi amintesc!” Clujeanul Marius Balo face un nou apel la autoritățile române

Ultimele Stiri
abonare newsletter