Actualitate

Descoperire istorică la doi pași de Cluj! Dovezi ale lumilor pierdute din Marea Sarmatică

Săpăturile arheologice făcute în satul Fântânele (comuna Matei, jud. Bistrița-Năsăud), localitate aflată la câțiva kilometri de limita cu județul Cluj, au scos la iveală o descoperire „extrem de valoroasă pentru cunoașterea istoriei geologice a acestui spațiu”, informează Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Descoperire istorică la doi pași de Cluj! Dovezi ale lumilor pierdute din Marea Sarmatică Descoperire istorică la doi pași de Cluj! Dovezi ale lumilor pierdute din Marea Sarmatică

„În urmă cu 12-13 milioane de ani, o parte importantă din teritoriul actualului județ Bistrița-Năsăud apărea sub forma unor peisaje complet diferite față de ceea ce putem observa astăzi: la vest de Bistrița, totul era acoperit de Marea Sarmatică, nu deosebit de adâncă, mai caldă decât Marea Neagră actuală. În zona Fântânele, în urma săpăturilor arheologice efectuate de către Cercet. Șt. III Dr. Lucian Vaida de la Muzeul Grăniceresc Năsăudean, s-au scos la lumină dovezi ale lumilor dispărute, fiind descoperite și recuperate fosile de vertebrate sarmațiene”, se arată într-un comunicat al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Printre descoperirile care au atras atenția Cercet. Șt. III Dr. Ing. Marius Horga se numără un humerus extrem de caracteristic al unui mic delfin, din grupul kentriodontidelor, care nu depășeau decât arareori 1 metru lungime. Acești delfini au fost descoperiți și în alte localități precum Cluj-Napoca, Tășad (jud. Bihor) sau Domașnea (jud. Caraș-Severin), însă niciodată în județul Bistrița-Năsăud.


Descoperirea de nivel regional european de la Fântânele este extrem de valoroasă pentru cunoașterea istoriei geologice a acestui spațiu, completând datele din Transilvania, dezvăluie muzeologii. Fosila de delfin, atribuită speciei Kentriodon fuchsii la Laboratorul de Paleotheriologie de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (coordonat de Prof. Univ. Dr. Vlad Codrea), a fost comunicată recent comunității științifice la Simpozionul cu participare internațională al Muzeului Olteniei de la Craiova.

Ultimele Stiri
abonare newsletter