Actualitate

O şansă pentru Eduard! Tânărul care A SALVAT ZECI DE TINERI are nevoie de ajutor!

Povestea lui Eduard, un tânăr de 29 de ani, fost instructor-salavator într-un parc de aventură: în urmă cu un an, după ce a ajutat un grup de copii să coboare de pe un traseu de la înălțime, carabiniera lui s-a deschis și a căzut în gol de la 12m.

20 August 2018 e ziua în care viața lui avea să atârne de un fir. Eduard lucra într-un parc de aventură pe postul de intructor pe traseele de la înălțime. După o operațiune de salvare a unor copii, echipamentul lui de siguranță s-a desprins și a căzut în gol de la o înălțime de 12 metri.

Colegii lui l-au găsit nemișcat la sol. Conștient dar palid repeta cu o voce frântă: “Nu pot să mă misc, nu-mi simt picioarele!”. Eduard avea rani la cap si pe față, iar mana prinsă sub el era ruptă si sângera. În mulțimea care s-a adunat în jurul lui se afla întâmplător și un medic care i-a acordat primul ajutor.


Eduard a fost transportat de urgență la Spitalul Elias din București unde a primit un diagnostic crunt: tetraplegie spastică. Primele investigații medicale au scos la iveală faptul că vertebrele C1 și C5 de la nivelul gâtului erau grav fracturate, măduva spinarii fiind obturată cu peste 50% de fragmentele osoase. Avea fracturi la nivelul craniului pe partea stânga, la maxilar și un traumatism toraco-abdominal care-l împiedica să respire normal. Oasele din încheietura mâinii drepte au fost de-a dreptul zdrobite, rezultând o fractură deschisă și o ruptură a nervilor palmari. La brațul stâng a suferit o leziune de tendon care îi afecta mobilitatea de la cot. La picioare avea răni și leziuni de femur la contactul cu bazinul.

În urma traumelor cervicale Eduard și-a pierdut complet mobilitatea de la stern în jos, inclusiv simțul și controlul urinei și al scaunului. Avea să depindă luni de zile, zi și noapte, de ajutorul familiei și a celor apropiați să-l hrănească, să-l spele, să-l ridice și să-i șteargă lacrimile când ceda, complesit de neputință, chin și regret pentru tot ce a pierdut.


Eduard a trecut printr-un calvar greu de închipuit: Dureri crunte, spasme musculare interminabile, febră și infecții recurente provocate de răni, escare și de sonda urinară de care depinde până în prezent. Toate eforturile medicilor erau concentrate să-l țină în viață, recuperarea lui nici nu era considerată posibilă.

Șansa lui Eduard a venit de la Spitalul de Recuperare Polaris din Cluj, unde un întreg colectiv de medici, antrenori și asistenți l-au primit cu brațele deschise încă din Ianuarie 2019 și care îl ajută zilnic să-și depășească limitele.


Pe parcursul spitalizării la Polaris, Eduard a urmat un program riguros de recuperare compus din ședințe de kinetoterapie individuală, terapie ocupațională, terapie robotizată de ultimă generație (Lokomat si Armeo), laserterapie, masaj, tratament medicamentos și consiliere psihologică.

La un an de la accident, cu mici improvizații și cu o voință de fier Eduard pictează din nou. Încet dar sigur conturează forme și emoții pe pânză. Mai mult, picturile sale au fost apreciate și în expozitii.


După sute de ore de antrenament Eduard a dezvoltat suficientă forță în trunchi si brațe cât să poată sta singur în scaunul rulant și să se împingă câțiva metri.

Cu ustensile special concepute pentru tetraplegici, poate ține o lingură în mâna și să mănânce singur. Sunt pași mărunți dar concreți într-o direcție bună.


Eduard încă are un deficit de locomoție și autoîngrijire. Condiția lui fizică este de așa natură încât depinde în continuare de ajutorul unui adult. Pentru o recuperare adecvată și cu rezultatele dorite, Eduard are nevoie atât de timp cât și de resurse financiare. Costurile lunare pentru toate procedurile de care are nevoie ajung la suma de 15.000 RON. Continuarea tratamentului recuperator într-un centru specializat este cea mai bună șansă pe care o are.

Poți dona orice sumă dorești fie prin platforma Facebook sau prin transfer bancar:

  • Campania de strângere de fonduri
  • Transfer bancar:
  • Titular: Sobaru Eduard Florentin

    Cont RON: RO72BTRLRONCRT0247557202

    Cont EUR: RO22BTRLEURCRT0247557202

    SWIFT/BIC: BTRLRO22

Ultimele Stiri
abonare newsletter