Actualitate

OPINIE. Vivat academia!

Este uluitor cât de multă recunoștiință datorează întreg mapamondul Clujului universitar. Gândiți-va doar o clipă. Găsești peste tot în lume absolvenți din Cluj-Napoca care așează orașul pe harta recunoașterii globale.

Dascăli în universitățile, liceele și școlile de pe toate meridianele pământului.

Medici care stau la căpătâiul suferinzilor, care salvează eroic vieți în fiecare zi, care se întorc încă o dată în noapte la spital să se convingă pentru ultima oară că durerea este învinsă.

Arhitecți și constructori care imaginează, concep și apoi realizează adevărate opere de artă civilă sau industrială.

Ingineri care dezvoltă structuri revoluționare care desfid fizică, care proiectează nave sau mașini din ce în ce mai îndrăznețe sau care inventează minuni tehnologice care fac viață mai lungă sau mai ușoară.

Savanți care descifraza structura genomului, care caută secretele antimateriei, care dezvoltă biomolecule noi, care învață să controleze robotică, care miniaturizeaza mijloacele de comunicare sau care inventează combustibili curați și puternici cu care să înceapă aventură spațială.

Avocați care pledează în tribunalele de pe 5 continente sau care perfectează contracte de milioane în tranzacțîi comerciale.


Exploratori curajoși care se duc cu îndrăzneala în locuri unde nimeni nu a mai fost vreodată, doar pentru a găși o specie nouă sau a salva una pe cale de dispariție, pentru a vedea cu ochii lor un mineral neobișnuit, sau pur și simplu, pentru că există.



Artiști ai celor șapte arte despre care se vorbește cu încântare și recunostiinta pe marile scene ale capitalelor mondiale și în marile muzee ale lumii.


Lideri economici care manevrează capitaluri sau care conduc sau administrează afaceri profitabile în companii multinaționale , în site-uri industriale, în City-urile financiare sau pur și simplu în companii de familie. Care sunt inspirați de viteză, acces, tehnologie, inteligență, progres și eficientă.



Politicieni care cred în noi frontiere și noi orizonturi ale democrației, într-o societate modernă și progresistă care oferă șanse pentru o viață mai bună.


Astăzi începe noul an universitar în capitală academică a Transilvaniei. Peste 150.000 de studenți și profesori se aventurează într-un nou ciclu de descoperire și devenire. Acest nou ciclu este fără îndoială diferit de dată asta, în nouă 100 de ani a României, pentru că Clujul are un leadership academic care, pe lângă misiunea binecunoscută, are acum și o datorie restauratorie. Și anume să reinsere cuvinte mai puțîn cunoscute sau rostite în ultima vreme în vocabularul milenialilor care se așează astăzi în băncile amfiteatrelor: încredere, onestitate, umanitate, respect, altruism, mândrie, patriotism. Acasă. România.



Fiecare început de an academic în Cluj-Napoca este un trimf  al celor pe care focul interior îi face să abandoneze o viață ordinară și îi trimite spre învățătură. Al celor care sunt hotărâți să continue calea cunoașterii dedicându-se unei  profesii. Al celor pe care dorința de mai mult îi face să ducă profesia la alt nivel în căutarea carierei. Și nu în ultimul rând, al celor care nu se vor opri la cariere, ci aspiră să devină legendă.


Pentru toți aceștia, Vivat academia! Vivat nostra civitas!


Dragoș Damian, CEO Terapia

 


 

abonare newsletter