Actualitate

Investiții în satele izolate din Apuseni pe modelul Deltei Dunării? Ministerul anunță bani pentru zonele montane depopulate

Zonele montane depopulate, dar care au un potenţial de dezvoltare turistic şi economic, vor putea beneficia de fonduri în valoare totală de peste 1 miliard de euro.

Investiții în satele izolate din Apuseni pe modelul Deltei Dunării? Ministrul Fondurilor Europene anunță bani pentru zonele montane depopulate Investiții în satele izolate din Apuseni pe modelul Deltei Dunării? Ministrul Fondurilor Europene anunță bani pentru zonele montane depopulate

Fondurile vor putea fi accesate prin mecanismul financiar Investiţiţii Teritoriale Integrate, care a fost utilizat, până în prezent, doar de Delta Dunării, a anunţat, vineri, cu prilejul lansării unei campanii de informare, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu. „Este o manieră de a da atenţie anumitor zone, care au un anumit specific şi nevoi anume”, a declarat aceasta.

Mînzatu a explicat că a pornit o campanie de informare cu privire la maniera în care pot fi obţinuţi aceşti bani, care vor fi alocaţi României în viitorul cadru financiar 2021-2027, sumă care se ridică la circa 1,1 – 1,2 miliarde de euro. Ea susține că va avea întâlniri cu primarii, cu grupurile de acţiune locală, cu asociaţiile din comunităţi, și le va explica care sunt paşii de parcurs.


„Vorbim de bani pe perioada 2021-2027, despre pregătirea finanţării din viitorul buget european. (...) Am adus echipa ministerului Fondurilor Europene, echipa tehnică, ministerele Dezvoltării, Agriculturii, experţi de la Banca Mondială, cei care pot să le dea toate îndrumările necesare şi pe cei din Delta Dunării, care aplică deja azi acest instrument de finanţare dedicat”, a arătat Mînzatu.

Conform ministrului, ar putea fi finanţate „filme, drumuri, crearea unor structuri de agrement, poate construcţia unei telegondole, a unui cabinet medical, dar toate ca parte a unei strategii pentru un anumit teritoriu”, sumele care pot fi acccesate ridicându-se chiar până la 200-300 milioane de euro pe un proiect.


„Le-am transmis mesajul că pentru zonele montane care suferă de depopulare şi care au potenţial turistic şi economic, de revigorare, dacă aplicăm acest mecanism, eu voi fi un partener, fie că vorbim de Ţara Făgăraşului, Munţii Apuseni sau Munţii Rodnei, le dăm tot concursul să pregătim aceste programe dedicate”, a mai punctat ministrul Fondurilor Europene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter