Actualitate

Clujenii se alătură mișcării mondiale: „Criza climatică, subiectul nr. 1 al sec. XXI!”

Schimbările climatice și încălzirea globală sunt adevăruri demonstrate științific, ce trebuie să fie urgent tratate ca atare, avertizează activiștii.

Clujenii se alătură mișcării mondiale pentru mediu: „Criza climatică, subiectul nr. 1 al secolului XXI!” Clujenii se alătură mișcării mondiale pentru mediu: „Criza climatică, subiectul nr. 1 al secolului XXI!”

Fenomenele meteo extreme, topirea ghețarilor și diminuarea biodiversității sunt printre efectele deja vizibile ale acestei crize. Și tot ce va urma va afecta întreaga omenire, fără excepție, dacă nu situația nu va fi redresată. Pe 20 si 27 septembrie va fi o mobilizare generală la nivelul întregii țări. Sute de elevi, profesioniști, adulți și familiile lor se vor întâlni la București pentru una dintre cele mai mari demonstrații de mediu din istoria recentă a României, în fața Ministerului Mediului.

În același timp, la Cluj-Napoca și în alte orașe din țară, vor fi organizate acțiuni de solidaritate cu cauza și demonstrații unde elevi tineri, adulți din toate domeniile se pot alătura. Astăzi, de la ora 17:00, vis-a-vis de clădirea Prefecturii, clujenii sunt invitați pentru a fi parte din cea mai mare mișcare mondială pentru mediu de până acum. Organizatorii pregătesc o serie de ateliere educative si interactive pentru înțelegerea crizei climatice și măsurile de luat la nivel individual, dar și colectiv.


„Aduceți-vă prietenii, părinții și bunicii, pe oricine vrea să lupte pentru viitorul său. Cu cât suntem mai mulți, cu atât suntem mai vocali! Dacă poți, vino la București pentru una dintre cele mai mari mobilizări naționale pentru mediu. Dacă nu poți ajunge în capitală, alătură-te grupurilor din Cluj, Iași, Craiova, Brașov și alte orașe, ca să arăți că și românilor și cetățenilor români le pasă de viitorul planetei și al acestei lumi. De la New York la Londra, Shanghai, Tokyo, Buenos Aires, Paris, Berlin, Johannesburg, București, Cluj, Iași, Brașov, Craiova și pretutindeni, aceasta va fi cea mai mare mobilizare pentru mediu din istoria lumii. Și vă cerem și vouă sa fiți parte din ea!”, se arată în mesajul activiștilor de mediu.

Mișcărea este susținută și de deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru, care sprijină din Parlamentul României greva climatică ce se declanșează vineri la nivel mondial și care va dura o săptămână. Se anunță un milion de participanți, în sute de orașe din lume, printre care și protestatari din București, Cluj, Timișoara, iar criza climatică trebuie să devină subiectul nr. 1 al secolului XXI, crede Dohotaru


„E necesar ca discuțiile despre încălzirea globală să prindă un contur mai clar și în țara noastră. Nu doar politicul trebuie să intervină, ci și instituțiile financiare care în ultimele decenii au un rol chiar mai determinant decât politicul în funcționarea economiei. De aceea, am cerut Băncii Naționale Române să se alăture unui grup internațional de bănci centrale cu scopul de a îndrepta fluxuri de capital de ordinul trilioanelor spre industriile verzi, spre locurile de muncă mai sustenabile, spre un consum responsabil pentru a decarbonifica economia. Secolul XXI va fi ecologist sau nu va mai fi deloc Planeta pe care o știm. Vă țin la curent cu grupul de experți care se alătură demersului și ne vedem în stradă!”, a precizat Adrian Dohotaru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter