Actualitate

Amenzi mai mari pentru orele suplimentare ilegale: „Angajații nu reclamau la ITM, situația se schimbă!”

Amenzi mai mari pentru angajatorii care nu respectă prevederile legale privind munca și orele suplimentare ilegale, potrivit unui proiect de lege inițiat de deputatul independent clujean Adrian Dohotaru.

Amenzi mai mari pentru orele suplimentare ilegale: „Mulți angajați nu reclamă la ITM, situația se schimbă!” Amenzi mai mari pentru orele suplimentare ilegale: „Mulți angajați nu reclamă la ITM, situația se schimbă!”

Semnalul trimis miercuri prin adoptarea unui proiect legislativ care înăsprește considerabil sancțiunile pentru orele suplimentare în afara cadrului legal este că „România nu trebuie să mai fie țara muncii ieftine”, susține Dohotaru, care a documentat cazuri pe teren de abuzuri la adresa angajaților. Este mult prea ușor pentru o firmă cu sute de angajați să plătească o amendă de 1.500 de lei, de regulă, și să își exploateze în continuare lucrătorii, avertizează deputatul.

„Sunt zeci de mii de angajați care prestează ore suplimentare ilegale, iar mulți nu reclamă pentru că amenzile sunt prea mici, dar acum situația s-a schimbat, amenzile noi mai mari fac mai dificilă încălcarea legii. Le mulțumesc partenerilor din campania pentru Viață și Muncă Decentă pentru colaborarea la acest proiect legislativ”, se arată într-un mesaj al lui Adrian Dohotaru, cel care a inițiat proiectul de lege alături de deputatul Petre Florin Manole și de senatoarea Gabriela Crețu, ca urmare a demersurilor din cadrul campaniei pentru Viață și Muncă Decentă.


Acum, amenda prevăzută de modificarea legislativă adoptată miercuri prevede amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei pentru fiecare angajat identificat ca prestând muncă suplimentară. Până în prezent, amenda prevăzută de Codul Muncii era cuprinsă între 1.500 și 3.000 de lei, fără ca legea să aibă însă în vedere o corelare a cuantumului amenzilor cu numărul de ore suplimentare sau numărul de angajați care efectuează ore suplimentare. Aplicarea unei amenzi de maxim 3.000 de lei în cazul unor companii care practicau pe larg munca suplimentară peste limita prevăzută de lege nu producea un efect disuasiv, având o valoare modică în raport cu veniturile companiilor, arată deputatul.

O treime din angajații români muncesc peste 8 ore pe zi

Cercetarea „Orele suplimentare sau drumul către burnout”, efectuată în cadrul campaniei pentru Viață și Muncă decentă de Friedrich Ebert România, Blocul Național Sindical și Federația Sindicatelor Libere din România arată că expunerea prelungită la orele de muncă suplimentare influențează negativ angajații prin acumularea oboselii și epuizarea energiei, ceea ce poate influența atât sănătatea lor (probleme cardiace, depresie) cât și pe cea a colegilor de muncă (prin favorizarea accidentelor de muncă).


Conform datelor European Working Conditions Survey (EWCS) din 2016, citate în cercetarea menționată, peste 35% din angajații români muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână, situându-se pe locul 3 din Uniunea Europeană. Campania pentru Viață și Muncă Decentă e un proiect derulat de sindicate și ONG-uri, care își propune creșterea gradului de conștientizare cu privire la condițiile de viață și muncă din România și impulsionarea unor modificări legislative sau politici publice care să împiedice abuzurile la locul de muncă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter