Actualitate

Câinii de la vamă, profit de un milion de euro adus statului român. Centru de formare la Cluj?

Echipele canine de la vamă sunt deosebit de eficiente la nivel naţional. Vestea bună este că există interes pentru un nou centru de dezvoltare canină și la Cluj-Napoca.

Câinii de la vamă, profit de un milion de euro adus statului. Centru de formare la Cluj? Câinii de la vamă, profit de un milion de euro adus statului. Centru de formare la Cluj?

Potrivit declarațiilor făcute de șeful Centrului de formare a echipelor canine care acţionează în sectorul vamal din România, Alexandru Ioniţă, marţi, la conferinţa de lansare a campaniei naţionale împotriva contrabandei cu ţigări, statul român adună anual peste un milion de euro din amenzi şi confiscări în urma contrabandei cu tutun. Totul datorită câinii antrenați, în condiţiile în care statul român investeşte în echipele canine aproximativ 150.000 de euro.

„Echipele canine reprezintă un mijloc complementar al controlului vamal, noi venim în sprijinul structurii de control din frontieră sau al colegilor noştri din echipele mobile, inclusiv al celor din alte instituţii ale statului care au atribuţii în combaterea şi prevenirea contrabandei cu ţigări şi a traficului de droguri. E o chestie cu care noi ne mândrim, faptul că în România suntem singurii şi avem rezultate deosebite. La Giurgiu, este singurul centru care a format câini pentru detecţia de telefoane mobile, care au fost pregătiţi pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor”, a declarat Alexandru Ioniță.


„Am pregătit câini pentru vamă, inclusiv pentru detecţia de numerar, şi sunt chestii care au fost pionierat în România chiar dacă noi, ca structură vamală, nu avem o tradiţie foarte mare în spate şi am dezvoltat această activitate din anii 1999-2000. Avem rezultate, ca un exemplu de eficienţă a echipelor canine, anual, din amenzi, ţigări confiscate, maşini confiscate care au fost utilizate în contrabanda cu ţigări, statul român adună peste un milion de euro, iar instituţia investeşte maximum 150.000 de euro, deci raportul de eficienţă este foarte bun”, a mai punctat şeful Centrului de formare a echipelor canine.

Eugen Teodorovici a declarat că echipele canine vor fi sprijinite cu fonduri pentru ţinuta conductorilor, maşini, medici veterinari. De asemenea, potrivit ministrului, se intenţionează dezvoltarea a încă două centre de acest fel la Cluj şi la Tulcea, dar şi ca centrul de la Giurgiu să fie mutat şi modernizat la nivel european la Bucureşti, în cartierul Pantelimon.

Etichete: centru vamesi caini
Ultimele Stiri
abonare newsletter