Actualitate

Două ONG-uri ale magistraților îi cer președintelui Iohannis să respingă propunerea de numire a Danei Gîrbovan ca ministru al Justiției

Asociația Forumului Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție îi solicită lui Klaus Iohannis să respingă nominalizarea Danei Gîrbovan pentru funcția de ministru al Justiției.

Într-un comunicat de presă comun, cele două organizații susțin că desemnarea unui magistrat în activitate în funcția de ministru al Justiției este neconstituțională și contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția, potrivit G4media.
În sprijinul acestor aserțiuni sunt invocate câteva avize date de Comisia de la Veneția care a recomandat ca un judecător să demisioneze înainte de a concura pentru o funcție politică. De asemenea, este menționată  o decizie din 2018 a Curții Constituționale care stipulează expres că funcția de magistrat nu  poate fi cumulată cu cea de ministru al Justiției.

”Referitor la posibilitatea numirii judecătorilor în funcția de ministru al justiției sau în alte funcții de demnitate publică numite, Comisia de la Veneția s-a pronunțat constant în sensul că judecătorii nu pot fi membri ai partidelor politice și nu pot participa la activități politice. În plus, judecătorii nu ar trebui să se pună într-o poziție în care independența sau imparțialitatea lor ar putea fi pusă la îndoială. Acest lucru justifică normele naționale privind incompatibilitatea funcției judiciare cu alte funcții și este, de asemenea, un motiv pentru care multe state restrâng activitățile politice ale judecătorilor. De asemenea, Comisia de la Veneția a arătat că ”(…) judecătorul ar trebui să demisioneze înainte de a concura pentru o funcție politică, deoarece, dacă un judecător va fi candidat și nu va fi ales, acesta va fi, totuși, identificat cu o anumită tendință politică, în detrimentul independenței”, arată sursa citată.

Ultimele Stiri
abonare newsletter