Actualitate

Sucurile cu zahăr și țigările se vor scumpi din toamnă. Laszlo Attila: „Este o măsură binevenită”

Guvernul intenţionează să aprobe luni un pachet de modificari fiscal-bugetare.

Este vorba de o ordonanţă de urgenţă privind introducerea de la 1 septembrie a unei taxe pentru băuturile racoritoare cu un conţinut ridicat de zahăr.
Taxa ar urma să fie de 80 de bani/litru, respectiv de 1 leu/litru, în funcţie de conţinutul de zahăr. Decizia vine în contextul în care un roman, bea, în medie, anual, 80 de litri de suc.

Majoritatea statelor Uniunii Europene aplică masuri similare. Senatorul clujean Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senat, a susținut de mult timp proiectul prin care să se crească prețurile la sucurile cu zahăr.

„Este vorba de accizarea produselor cu zahăr adăugat. Consider că este o măsură binevenită din mai multe puncte de vedere. În primul rând, din păcate constat că este un dublu standard la nivel european și aceste produse la noi conțin mult mai mult zahăr decât în vestul Europei, spre exemplu. În același timp consumul de astfel de produse în cazul tinerilor la noi ne situează printre primele țări la nivel european. Dacă luăm în considerare faptul că 41% din populația infantilă de la noi este supraponderală, există un pericol real ca să fie viitori candidați pentru diabet. În astfel de situații se impun anumite măsuri. Acele țări care au adoptat astfel de măsuri au avut ca rezultat schimbarea a 75% a rețetelor industriilor alimentare în primul an după introducerea unei astfel de măsuri. Fiecare producător și-a revizuit rețetele ca să aibă cât mai puțin de plătit. În mod indirect, ca rezultat a fost o scădere a consumului de zahăr în aceste țări”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Laszlo Attila.

Autorităţile române se aşteaptă ca până la final de an, aportul bugetar să fie de 320 de milioane de lei.
O altă ordonanţă de urgenţă vizează majorarea tot de la 1 septembrie a accizei pe țigarete în vederea alinierii acesteia cu cea de la nivelul Uniunii Europene.
Astfel, în ceea ce priveşte acciza la ţigarete, această se va majora, începând din septembrie, de la 483,74 lei/1.000 de ţigarete, la 503,97 lei/1.000 de ţigarete.

„Avem în vedere introducerea măsurii din septembrie. Este o compatibilizare cu o directivă europeană. Trebuie adoptată până la finele anului. Impactul va fi de 159 milioane lei în 4 luni", au precizat sursele citate.

Un pachet de ţigări va costa astfel cu peste 40 de bani mai mult. Se estimează că măsura va aduce la buget până la finalul anului aproape 160 de milioane de lei.

 

Etichete: laszlo attila tigari
Ultimele Stiri
abonare newsletter