Actualitate

E nevoie de mai multe taxiuri în Cluj? Boc: „Nu mai pot rămâne 4 taxiuri la 1.000 de locuitori”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, este de părere că este nevoie de mai multe taxiuri în oraș. În prezent, regula este patru taxiuri la 1.000 de locuritori. Recent, Primăria Cluj-Napoca a refuzat cererea taximetriștilor de a majora tarifele.

“Avem un studiu care este în lucru care să ne spună dacă în Cluj-Napoca trebuie mărit numărul de taximetre, în special cele nepoluante. Regula este astăzi patru mașini la mia de locuitori, ceea ce pentru Cluj este extrem de puțin având în vedere dimensiunea universitară, dimensiunea evenimentelor publice, dimensiunea medicală a orașului plus numărul de turiști, plus creșterea pasagerilor de la Aeroport spre 3 milioane, toate aceste elemente nu ne mai pot lăsa în carapacea de patru taxiuri la mia de locuitori, ci e nevoie de stabilirea unui număr suplimentar față de ce e prevăzut de lege, dar și de încurajarea metodelor alternativelor de transport, inclusiv taximetrele electrice”, a spus, miercuri, Boc, într-o conferință de presă.

Reamintim că încă de anul trecut, Asociația Taximetriștilor din Cluj a cerut reprezentanților Primăriei tarife mai mari și acces pe benzile dedicate mijloacelor de transport în comun.


În urmă cu câteva zile, Primăria a refuzat majorarea tarifelor la taximetrie în Cluj-Napoca. Companiile din oraș cereau, ca de la 1 august, exact când începe festivalul Untold, prețurile să fie majorate la 3,75 lei/km pe timp de zi și la 4,50 lei/km pe timp de noapte.

Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania a solicitat majorarea tarifelor de transport în regim de taxi justificând că “tarifele practicate de transportatorii autorizați de UAT Cluj-Napoca nu au suferit modificări în ultimii 6 ani”.


“Asociația a solicitat în cursul anului 2018 ajustarea tarifelor, conform legii, cu IPC (indicele prețurilor de consum), rezultatul fiind un tarif maximal de 2,75 lei/km tarif de zi și 3,20lei/km pe timp de noapte. Având în vedere realitățiile economice, creșterea cheltuielilor care compun tariful de transport, predictibilitatea economică din domeniu, necesitatea investițiilor majore în parcul auto, creșterea calității serviciului de taximetrie din Cluj-Napoca, am solicitat Administrației majorarea tarifelor de transport. Tariful maximal rezultat, respectiv 3,75/km tarif de zi și 4,50lei/km este un tarif cu caracter general, nefiind obligatoriu pentru transportatorii autorizați, fiecare dispecer autorizat ajustand tarifele practicate conform solicitărilor venite de la transportatorii arondați”, susţin taximetriştii.

Taximetriştii spun că Primăria a refuzat solicitarea Asociației de majorare a tarifelor “fără nicio explicație”.


Conform datelor oficiale, în acest moment pe raza municipiului Cluj-Napoca își desfășoară activitate 2.469 de taximetriști.

În ceea ce privește accesul taxiurilor pe benzile dedicate transportului în comun, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei nu a dat încă undă verde acestei posibilități.


Viceprimarul Dan Tarcea spune că în acest moment taximetriștii nu pot folosi benzile dedicate, exceptând perioada de noapte, iar situația nu se va schimba prea curând.

“Primăria Cluj-Napoca va continua procesul de implementare a benzilor dedicate pentru mijloacele de transport în comun. Clar vom prioritiza mijloacele de transport în comun și folosirea acestora. Într-adevăr, a fost o discuție în care dorim să fie folosite aceste benzi dedicate și de către taximetriști. Dar înainte cred că trebuie să mai facem câțiva pași pentru că în acest moment nu se pot folosi aceste benzi dedicate de către taximetriști doar pentru perioada de noapte unde pot să parcheze și să le folosească ca stații de taxi. Nu putem să ținem două troleibuze cu 150 de călători în spatele unui taxi care e parcat pentru un minut să aștepte clientul. Peste tot în lume acolo unde sunt benzi dedicate nu se oprește taxiul ci merg unde sunt alveole și pot să parcheze și să aștepte preluarea clientului”, a spus Tarcea.


Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

Astăzi, legea spune că avem o cotă standard de patru taximetre la 1.000 de locuitori, astfel ar trebui să avem în jur de 1.300 de autorizații. Astăzi avem în jur de 2.500 de autorizații emise, deși legal ar trebui să avem doar 1.300, este insuficient, dar legea nu ține cont de particularitățile marilor aglomerații urbane! Propunem o suplimentare undeva între 100-200 de taximetre electrice la comunitățile de peste 250-300.000 de locuitori, să avem posibilitatea prin hotărâri de Consiliu Local să aprobăm această suplimentare”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter