Actualitate

UPDATE Lucrări de modernizare pe Drumul Bistriței... cu șanțuri lângă gardul oamenilor? Consiliul Județean vine cu noi precizări

Consiliul Județean Cluj a demarat lucrările de reabilitarea a drumului județean dintre Așchileu și limita cu județul Sălaj, însă nu toate aspectele modernizării par satisfăcătoare.

UPDATE

După publicarea prezentului material, Consiliul Județean Cluj a venit cu dreptul la replică, considerând „total nejustificate reproșurile și acuzațiile nefondate” cuprinse în articol.

Concret, reprezentanții forului județean susțin că proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională – Traseu Regional Transilvania Nord, Drumul Bistriței, prin modernizarea și reabilitarea drumului județean DJ 109 (intresecție DN 1C – limită cu județul Sălaj) de la km 0+000 la km 31+976” este o „investiție de mare amploare și anvergură”, ce va determina o „îmbunătățire considerabilă a condițiilor de viață ale cetățenilor din comunele Bonțida, Borșa, Vultureni și Așchileu, dezvoltarea economică a zonei de Nord-Vest a județului Cluj, intensificarea legăturilor de cooperare economică, fluidizarea traficului rutier, precum și creșterea nivelului de siguranță a cetățenilor în ceea ce privește confortul, siguranța circulației și protejarea mediului”.


Astfel, lucrările de modernizare și reabilitare vor contribui, potrivit CJ Cluj, în mod direct, la îmbunătățirea parametrilor relevanți: creșterea vitezei de circulație cu aproximativ 35%, a siguranței rutiere și a portanței acestui sector de drum, construirea a 25 de stații de autobus și a 18 parcări, refacerea semnalizării rutiere, achiziționarea a 10 celule fotovoltaice pentru luminarea trecerilor de pietoni, montarea a peste 7.500 de metri de parapeți metalici și pietonali, amenajarea de poduri și podețe, realizarea accesului la proprietăți private și publice și, cu referire concretă la subiectul articolului, amenajarea a 2.256 de mp de trotuare.

De asemenea, reprezentanții forului județean conisderă că trebuie avut în vedere faptul că proiectul prevede realizarea de trotuare peste tot unde, din punct de vedere tehnic, documentațiile special elaborate în acest sens și experții implicați au decis că acest lucru este posibil. Astfel, prin respectarea normativelor în vigoare, platforma drumului (parte carosabilă, benzi de încadrare și acostamente) trebuie să aibă o lățime de minim 8 metri, din care partea carosabilă trebuie să aibă o lățime de minim 6 metri.


Consiliul Județean Cluj susține că, în condițiile în care există porțiuni de drum unde limitele de proprietăți sunt situate în vecinătatea șanțurilor/rigolelor, realizarea de trotuare „ar fi fost posibilă doar prin exproprierea celor care dețin respectivele terenuri, ceea ce nu ar fi fost, în mod evident, nici de dorit și nici în interesul cuiva”, se arată în dreptul la replică al forului județean.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Lucrările de reabilitare și modernizare derulate de CJ Cluj pe Lotul 2: DJ 109 Așchileu – limită cu județul Sălaj, de la km 20+786 la km 31+976, fac parte din cadrul proiectului european ce vizează Traseul Regional Transilvania Nord – Drumul Bistriței. Potrivit caietului de sarcini, lucrările cuprind atât modernizarea căii de rulare, cât și zona din vecinătatea acesteia.


Modernizarea a fost demarată în luna martie a acestui an, iar spre sfârșitul lunii iunie, muncitorii au trecut la realizarea de șanțuri betonate și rigole carosabile, pozarea și instalarea de tuburi de dren și de acces, respectiv casete în vederea lărgirii căii de rulare. Totodată, s-au executat „lucrări de frezare și alte operațiuni pregătitoare la sistemul rutier pentru asigurarea frontului de lucru în vederea următoarelor etape”, potrivit unui comunicat remis de CJ Cluj.

Reprezentanții forului județean susțin că, pentru „asigurarea unei viteze de lucru și a unei eficiențe sporite”, executantul lucrărilor, Asocierea Dacia Asphalt SRL – Dacia Faber SRL a suplimentat semnificativ numărul de muncitori și cel de utilaje. Practic, lucrările se desfășoară dinspre limita cu județul Sălaj spre intersecția cu drumul județean DJ 109A, pe direcția Așchileu, tronsonul de drum vizat având o lungime totală de 11,19 kilometri.


Faptul că drumul respectiv va fi modernizat, este un lucru lăudabil, însă nu toate aspectele par mulțumitoare, cel puțin din exterior. În fotografiile furnizate de Consiliul Județean cu lucrările „de mare amploare și anvergură”, finanțate din fonduri europene, se observă că, pe anumite porțiuni, șanțurile sunt construite chiar lângă gardurile oamenilor. Astfel, locuitorii comunei sunt obligați să circule pe carosabil – un pericol în plus atât pentru pietoni, cât și pentru șoferii care trec prin zonă, mai ales noaptea.

Primărița din Așchileu, mulțumită că drumul este modernizat

Monitorul de Cluj a încercat să afle părerea reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj despre posibilul pericol la care se pot expune pietonii dacă circulă pe carosabil, în timp ce mașinile trec în viteză pe lângă ei. Sorin Precup, din partea Serviciului Rutier al IPJ Cluj, a declarat că nu poate exprima o părere fără aprobarea Biroului de Presă, în timp ce Traian Morar, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj a explicat că nu se poate pronunța până când lucrările nu vor fi finalizate integral.


„Nu știu despre ce e vorba, dacă lucrarea e finalizată sau nu, dacă este făcută recepția, dacă mai sunt lucrări de făcut. Nu știu cum arată proiectul, cum a fost aprobat, este problema celor de la Consiliul Județean. Este o lucrare de-a lor, finanțată, mă gândesc, de ei, fie prin fonduri europene, fie prin fonduri proprii, nu mă pot pronunța”, a precizat Traian Morar.

Pentru un punct de vedere a fost contactată și Ana Cighir, primarul PSD al comunei Așchileu, care s-a declarat mulțumită în schimb de faptul că, în sfârșit, drumul care trece prin localitatea lor este modernizat.

„Lucrările sunt în execuție acum. Nu știu ce să zic, ei (n.red. executanții) au un proiect pe care trebuie să-l respecte. Părerea mea este că e foarte bine că ne asfaltează drumul și că ne fac șanțurile și rigolele. Ce-i făcut frumos, e bine! Trotuar nu a fost niciodată aici la noi... de fapt trotuare vor fi, au prinse și trotuare (n.red. în proiect). Acum e în executare lucrarea, dacă se lărgește drumul... ce să facem?”, a declarat Ana Cighir, pentru Monitorul de Cluj.

Potrivit Consiliului Județean Cluj, proiectul din zonă prevede „lucrări complexe ce încep de la fundație și se vor finaliza prin așternerea de covor asfaltic în două straturi, binder şi strat de uzură, lucrări de marcaje și semnalizare rutieră”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter