Actualitate

Cum va arăta Cetățuia după modernizare? FOTO

Anunțarea rezultatelor Concursului Internațional de Soluții pentru amenajarea ansamblului urban „Cetățuia” din Cluj-Napoca, competiție lansată oficial pe data de 5 aprilie, a avut loc luni, 1 iulie. Concursul a fost organizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR), la solicitarea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Concursul a avut ca scop găsirea celei mai bune soluții pentru amenajarea terenurilor din ansamblul urban „Cetățuia” aflate în proprietatea Municipalității din Cluj-Napoca, ca început al valorizării întregului ansamblu urban și al integrării lui în sistemul mai larg de agrement al orașului.

„Le mulțumesc membrilor OAR din România și din Cluj pentru profesionalismul de care dau dovadă în implementarea acestor proiecte, chiar dacă pentru opinia publică ele durează puțin mai mult, dar sunt incomparabil calitativ mai bune decât orice altă soluție de licitație pe care o avem în sistemul legislativ din România. Subliniez că acest demers al nostru pune accent pe calitate în detrimentul cantității. Avem 5 concursuri de soluții care sunt în derulare și alte 5 concursuri de soluții care se află în pregătire. E vorba despre două parcuri pe care le amenajăm în zone deficitare, unul în zona Bună Ziua, iar celălalt este Parcul Est, care pleacă de joi la drum. Pe lângă cele două proiecte pregătite, mai avem încă 3 proiecte în pregătire pentru exercițiul financiar 2021-2027 al Uniunii Europene, două pentru școli și unul pentru un Science Museum. Pentru prima dată vorbim despre proiecte pentru școli pornind de la concursuri de soluții. Vă mulțumim pentru munca pe care o faceți și vă facem această ofertă nouă de a face acest parteneriat pentru proiecte importante ale comunității noastre pe termen lung, mediu și scurt”, a transmis primarul Emil Boc.


Prin preluarea de către Primăria Cluj-Napoca a terenului care face obiectul acestui concurs, se trasează primii pași pentru integrarea Cetățuii în rândul spațiilor publice de mare interes din oraș.

Dorința administrației locale, ca promotor al concursului este ca întreaga zonă să devină un spațiu public de o foarte bună calitate, un loc predilect pentru evenimente în aer liber, un loc reprezentativ cu un puternic caracter identitar pentru întregul oraș și folosit din plin de locuitori și vizitatori, totodată păstrând caracterul peisager al versantului sudic, atmosfera naturală a promontoriului stâncos și  împădurit. Versantul sudic este considerat un spațiu emblematic al Clujului, cunoscut și ca „orașul de la poalele Cetățuii”.


Rezultatele Concursului Internațional de Soluții pentru amenajarea ansamblului urban „Cetățuia” din Cluj-Napoca:

PREMIUL I –Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass, Ana Horhat


Autor principal: Atelier Mass, Ana Horhat, Metapolis Architects

”Juriul a apreciat acest proiect pentru discursul său coerent și narațiunea contemporană sensibilă pentru designul peisajului. În această abordare, Dealul Cetatuia este principalul actor și echipa prezintă o înțelegere profundă a soluțiilor naturale, a morfologiei, a vegetației și a hidrologiei”, au spus membrii juriului.


PREMIUL II – Asiza Birou de Arhitectură S.R.L.

Autori principali: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Anamaria Cornelia Olănescu, arh. Miruna Moldovan, arh. Andra Vlădoiu


PREMIUL III –MOSSFERN SRL

Autori principali: MOSSFERN & MVAA

MENȚIUNE ONORIFICĂ – SC Team Up Proiectare si Constructii SRL

Autori principali: S.C. Atelier Foaie Verde S.R.L. Nicolas Triboi – Peisagist

PREMIILE ACORDATE

Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimată

la nivelul sumei de 1.476.149 RON, fără TVA

Premiul II: 70.000 RON

Premiul III: 45.000 RON

JURIUL CONCURSULUI 

Arhitecții Miriam García García, Köllő Miklós, Eugen Pănescu, Iulia Stanciu, Ligia Subțirică și peisagistii Diana Culescu și Hermann Georg Gunnlaugsson.

Competiția se alătură unei serii de concursuri de arhitectură organizate în Cluj-Napoca, serie care a debutat în noiembrie 2016 cu concursul Turnul Celor Trei Vârste, urmat de concursul Ethno Park Cluj, Rethinking Someș, Parcul Feroviar, concursul pentru Amenajarea urbană Kogălniceanu și concursul pentru noul Consiliu Județean Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter