Actualitate

Începe colectarea selectivă a deșeurilor. Cei ce nu separă gunoiul riscă AMENZI USTURĂTOARE

De luni, clujenii vor fi obligaţi să facă colectarea gunoiul pe patru fracţii. Măsura, care apare într-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, vine cu amenzi pentru cei care nu se conformează, dar şi cu noi tarife la salubritate.

De luni, 1 iulie 2019, clujenii vor fi nevoiți să colecteze selectiv deșeurile pe patru fracții: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri reziduale/amestecate/menajere.

Ce trebuie să știe clujenii despre colectarea selectivă?


Colectarea selectivă a deșeurilor de la asociații de proprietari (blocuri) și gospodării individuale (case) se face astfel:

În cartierele de blocuri (asociații de proprietari):


La punctele de colectare din zonele de blocuri, în containere/pubele/puncte menajere îngropate, personalizate pentru fiecare fracție:

- plastic/metal – galben


- hârtie/carton – albastru;

- sticlă – verde;


- deșeuri reziduale – negru;

La gospodăriile individuale (case): se va colecta în sacii de plastic colorați specific, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator.


Este interzisă amestecarea deșeurilor.
Este interzisă abandonarea deșeurilor și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011.

Plasticul/metalul se colectează în recipientul galben (blocuri), respectiv sacul menajer galben (case).

Recipientele din plastic (PET-urile) se clătesc cu apă rece; ambalajele din plastic care nu se pot curăța se colectează la deșeurile reziduale. Dopul se scoate înainte de debarasare. Astfel, se economisește spațiu prin presare.
 

Sunt acceptate bidoane și cutii din plastic, folie de plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, tacâmuri de bucătărie etc.

În schimb, nu se pot arunca în pubelele galbele produse combinate din metal și plastic, polistiren din construcții, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite) ș.a.

Hârtia și cartonul se colectează în recipientul albastru (blocuri), respectiv sacul menajer albastru (case).

Sunt acceptate reviste, ziare, maculatură, plicuri; cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, cutii de carton de băuturi (tetrapack) etc. (se colectează uscate)
În schimb, clujenii trebuie să evite să arunce în containerele albastre hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă.

Sticla se colectează în recipientul verde (blocuri), respectiv sacul menajer verde (case).

Clujenii trebuie să fie atenți că nu pot arunca oricum ambalajele din stică. Acestea trebuie să fie clătitate înainte să ajungă în recipientul verde.

Sunt acceptate ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice etc.
Nu trebuie aruncate oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură etc.

Deșeurile reziduale sunt totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla, cum ar fi resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit ș.a.

Categorii speciale de deșeuri

Clujenii care locuiesc la bloc și au de aruncat deșeuri vegetale rezultate din toaletarea spațiilor verzi aferente asociațiilorde proprietari (domeniul public) trebuie să le depoziteze pe spațiul verde, în zonă cu acces auto, cu respectarea perioadelor de toaletare și cu anunțarea Serviciului Spații verzi din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca: 0264 596 030 (interior 4440) în zilele lucrătoare (Luni-Miercuri | 08:00-16:00, Joi | 08:00-17:30, Vineri | 08:00-14:30) sau 24/24:

0264-984 – Telefonul Primarului

0264-955 – Dispeceratul Poliției Locale.


Ridicarea deșeurilor vegetale de la case se va face de către operatorul de salubritate, contra cost, în baza unei solicitări.

Colectarea deșeurilor voluminoare, cum ar fi mobilier, covoare, saltele etc. se face cu titlu gratuit, în cadrul campaniilor de colectare, în baza unui program stabilit. În afara programelor stabilite, colectarea se va face în baza unei solicitări, contra cost.

Îmbrăcămintea și încălțămintea uzată pot fi depuse în containerele Asociației Caritas Cluj | 0752 055 046 |www.containeretextile.ro

Deșeurile din construcții se ridică contra cost de către operatorul de salubritate, la solicitarea beneficiarului.
Colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice se face cu titlu gratuit de operatorul de salubritate de la punctele gospodărești/platforme subterane și de la punctele fixe de colectare stabilite, unde pot fi depuse în ultima zi de sâmbătă a fiecărei luni, între orele 9:00-13:00.
Puncte fixe (dotate cu containere de culoare verde), în următoarele locații:

Strada Bucium – în vecinătatea garajului CTP Cluj-Napoca;

Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”;

Str. Meteor – str. Observatorului, nr. 107;

Strada Bobâlnei, nr 62-64;

De asemenea, DEEE se colectează și la stațiile de colectare manuală SIGUREC amplasate în Piața Ira și Piața 1 Mai, de luni până vineri, între orele 8:00-17:00.

De ce este importantă colectarea selectivă?
Se reduce poluarea cauzată de producerea și depozitarea deșeurilor.
Se reduce consumul de resurse naturale neregenerabile
Se reduce consumul de energie.

În cazul necolectării corespunzătoare a deșeurilor, tariful va fi cu 25% mai mare.

Clujenii care nu respectă regulile colectării selective pe 4 fracții vor fi amendați cu sume între 1.000 și 2.000 de lei dacă sunt persoane fizice și cu sume între 20.000 și 40.000 de lei dacă sunt persoane juridice.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter