Actualitate

Locuri onorante pentru programele UBB în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) își păstrează locul între cele mai prestigioase universităţi din lume, conform datelor publicate recent de Academic Ranking of World Universities/ARWU – cunoscut şi ca rankingul Shanghai al universităţilor -, unul dintre clasamentele internaționale de referință ale universităților.

 UBB are cele mai multe domenii academice incluse în clasament dintre universitățile românești.

Potrivit celor mai recente date, domeniul Matematică din UBB are şi în acest an cea mai bună poziţionare în ARWU, situându-se în intervalul 301-400 din 500 de poziții incluse în ranking (alături de Universitatea din București).


La rândul său, domeniul Administraţie publică, dezvoltat în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din UBB, se află pentru al doilea an consecutiv în top 200, situându-se în intervalul 151-200 (din 200 de poziții incluse în ranking).

UBB este lider național, alături de Universitatea din București, și în domeniul Geografiei, situându-se în intervalul 201-300 (din 300 de poziții incluse în ranking), precum și în domeniul Științelor pământului, unde se regăsește în intervalul 401-500 (din 500 de poziții incluse în ranking).


Și domeniul Fizicii UBB se situează între primele 500 din lume (intervalul 401-500 – din 500 de poziții incluse în ranking), pe poziție similară Universității Politehnica din București; aici Universitatea de Vest din Timișoara ocupă intervalul 301-400.

„Noile rezultate ale rankingului Shanghai dovedesc încă o dată, dacă mai era nevoie, că universitățile mari, universitățile tradiționale din România au capacitatea de a concura cu cele din străinătate. Pentru a continua să fim prezenți în aceste clasamente este însă obligatoriu să vedem o intensificare a susținerii activităților de cercetare și inovare, o regândire a principiilor de finanțare a universităților în sensul susținerii performanței, nicidecum a uniformizării”, declară prof. univ. dr. Daniel David, prorectorul UBB responsabil de cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice.


Dat publicității miercuri, 26 iunie 2019, clasamentul Shanghai pe domenii de studiu cuprinde peste 4.000 de universități din întreaga lume, ierarhizate în funcție de 54 de domenii din zonele științelor naturale, ingineriei, științelor vieții, științelor medicale și științelor sociale.

Clasamentele pe domenii sunt realizate și publicate anual de Academic Ranking of World Universities (ARWU) începând din anul 2009.

Etichete: ubb
Ultimele Stiri
abonare newsletter