Actualitate

Consiliul Județean Cluj pompează 15 mil. € în Tetarom pentru parcul industrial de la Luna

După ce a majorat capitalul social la Societatea Drumuri şi Poduri Judeţene cu 8 milioane lei (aproximativ 2 milioane euro) ca măsură pentru salvarea acesteia de la insolvenţă (fără succes), Consiliul Județean dă 15 milioane de euro la Tetarom.

În iulie 2018, Consiliul Județean aproba contractul de asociere al județului Cluj cu municipiul Câmpia Turzii și cu comuna Luna, în vederea realizării Parcului Industrial Tetarom V din Luna.

Terenul pe care se va construi Tetarom V are o suprafață de 115 ha și se află în intravilanul comunei Luna, amplasamentul fiind situat în imediata vecinătate a traseului autostrăzii A3 Brașov–Târgu-Mureș–Cluj–Oradea.


Acum, Consiliul Județean are în plan majorarea participării județului Cluj, în calitate de acționar, la capitalul social al societății Tetarom SA, constând în aportul sumei de 15 milioane euro reprezentând suma necesară racordării Parcului Industrial Tetarom V la rețelele de utilități, drumul national DN 15 și Autostrada Transilvania și asigurării infrastructurii interne de drumuri și utilități.

Mai mult, și comuna Luna va participa la majorarea capitalului social al societății Tetarom SA constând în aportul în natură a unui teren în suprafață de 115,179 hectare.


Consiliul Judeţean caută acum să cumpere sevicii de specialitate să vadă dacă prin aceste majorări respectă principiul investitorului privat prudent în economia de piață pentru care va plăti 125.000 de lei.

Contractul de asociere între Consiliul Județean, municipiul Câmpia Turzii și comuna Luna stabilește drepturile și obligațiile fiecăreia dintre părți, Consiliului Județean Cluj revenindu-i rolul de a asigura managementul implementării proiectului.


De asemenea, forul administrativ județean va întocmi toate documentațiile tehnice, economice și de urbansim necesare înfiițării Parcului Industrial Tetarom V și va realiza efectiv infrastuctura parcului, din bugetul județului, sens în care Consiliul Județean a și alocat deja suma de 23.100.000 lei.

În ceea ce privește Primăria Luna, pe lângă garanțiile legate de viabilitatea fizică și juridică a terenului de 115 ha pe care îl pune la dispoziție, acestă comună va încasa de la viitorii rezidenți ai parcului toate taxele, impozitele şi celelalte obligații prevăzute de legislația în vigoare, care se fac venit la bugetul local. Nu în ultimul rând, în ceea ce privește Primăria Câmpia Turzii, aceasta va înființa o linie de transport public de persoane care să lege municipiul de parcul industrial și va  finanța realizarea unei investiții de tip „spin-off”.


Gestionarea și administrarea viitorului parc din Luna se va realiza de către societatea comercială Tetarom SA, entitate la care Consiliul Județean Cluj este acționar majoritar.

Reamintim că în 2015, consilierii judeţeni au votat pentru renunţarea la 18 milioane de lei finanţare europeană nerambursabilă pentru realizarea parcului industrial Tetarom IV în Feleacu. Până în momentul renunţării la banii europeni, din bugetul judeţului s-au cheltuit aproximativ 2,5 milioane de lei pentru lucrări la parcul respectiv.


Parcul Tetarom IV, proiect al Consiliului Județean Cluj început pe bani europeni în mandatul anterior al lui Alin Tişe, 2008-2012, în momentul de față a fost redimensionat, urmând a se realiza în cursul acestui an, potrivit Consiliului Judeţean, o hală pentru întreprinderi mici și mijlocii, un drum de acces precum și o stație electrică. Investiția necesară pentru prima fază a proiectului va fi de aproximativ 4 milioane de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter