Actualitate

E. Ungureanu: „Vrem să fim o țară bananieră, cu copii de 11-12 ani cu țigara în colțul gurii?”

„Vrem să fim o țară bananieră, cu copii de 11-12 ani cu țigara în colțul gurii, sau vrem să facem ceva pentru ei?”, a declarat, luni, deputatul USR Emanuel Ungureanu, inițiatorul proiectului de lege ce prevede ca produsele din tutun să nu mai poată fi expuse în supermarketuri, iar reclamele la țigări să fie interzise.

Emanuel Ungureanu: „Vrem să fim o țară babanieră, cu copii de 11-12 ani cu țigara în colțul gurii?” Emanuel Ungureanu: „Vrem să fim o țară babanieră, cu copii de 11-12 ani cu țigara în colțul gurii?”

Proiectul de lege nu interzice fumatul și nici vânzarea țigărilor în supermarketuri, ci doar expunerea lor la vedere în magazine, a ținut să sublinieze deputatul, adăugând că scopul principal este combaterea promovării intense a produselor din tutun, în special cele de „nouă generație”, nu doar țigările clasice, ce riscă să „prindă” foarte bine la tineri și adolescenți.

Proiectul de lege va fi depus în această săptămână

Proiectul de lege a venit din partea societății civile, nefiind inițiat de USR, ci asumat de parlamentarii Uniunii, a adăugat Emanuel Ungureanu, care mai spune că termenul până la care se strâng semnături pentru depunerea proiectului este joi, 13 iunie. „Proiectul nu este inițiat de mine, este proiectul societății civile active pe o zonă unde, atenție!, mor 36.800 de români pe an! [...]Vrem să fim o țară babanieră, cu copii de 11-12 ani cu țigara în colțul gurii, sau vrem să facem ceva pentru ei? E simplu!”, a precizat deputatul USR.


„Noi vorbim despre școală, care are un rol determinant în educație și despre familie. Nu poți să spui ca tată fumător că faci ce vrei cu copilul tău, iar el dacă va dori să fumeze, bine, dacă nu, îi pui țigara în gură. Noi, ca societate, nu putem trăi permanent ca și când am fi într-un război de tranșee. Și eu sunt tată, și eu sunt preocupat de sănătatea copilului meu, trebuie să vorbim între noi cu mai multă decență. De exemplu, dacă ai avut un tată alcoolic și tu poți să dai o altă șansă vieții tale, fă-o!”, a mai declarat Ungureanu.

Proiectul de lege va fi depus săptămâna aceasta la Parlament și, potrivit inițiatorului său, își propune să limiteze numărul adolescenților români care se apucă de fumat, în condițiile în care procentul adolescenților fumători a explodat, în ultimii ani, în România.


„Au semnat și din PSD câțiva parlamentari, au anunțat că semnează și din PNL și o să dau câteva nume: Alina Gorghiu, Ovidiu Raețchi, domnul Movilă de la PMP, domnul Radu Sebastian de la PSD știu că era interesat. [...] Sunt și fumători printre inițiatorii legii, nu vrea nimeni să îi închidă într-o cușcă, avem inclusiv în USR, și Tudor (n.red. Tudor Pop) fumează, și Adi (n.red. Adrian Wiener) fumează, își asumă acest viciu”, este concluzia lui Emanuel Ungureanu, potrivit hotnews.ro.

Cine este Emanuel Ungureanu?

Emanuel Ungureanu este deputat USR de Cluj și vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. El este denunțătorul medicului Mihai Lucan în mai multe dosare penale care vizează neregulile de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj și din domeniul transplantului. Acuzațiile lui Emanuel Ungureanu la adresa lui Lucan, fost director al institutului, merg de la delapidarea institutului până la trafic de organe.


Emanuel Ungureanu a lucrat ca asistent social în cadrul Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, fiind primul asistent social din România specializat în asistența bolnavilor care suferă de insuficiență renală cronică. În această calitate a dezvoltat programe complexe de susținere a pacientului cu boală cronică renală în Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, fiind coautor al primului ghid cu recomandări privind îngrijirea rinichiului transplantat. Și-a continuat apoi activitatea în secția de Nefrologie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, până la sfârșitul anului 2004.

În anul 2007, Ungureanu a înființat Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru”, dedicându-se îngrijirii copiilor și tinerilor cu insuficiență renală cronică, dependenți de dializă, unii dintre ei aflați pe listele de așteptare pentru transplant renal.


CITEȘTE ȘI: Emanuel Ungureanu a început ofensiva împotriva industriei tutunului. Expunerea țigărilor în magazine şi reclamele, interzise?

Ultimele Stiri
abonare newsletter