Actualitate

Ecologiștii urgentează amenajarea zonei „La Terenuri”: „Parc public cât mai repede!”

După ce primarul Emil Boc a făcut publice primele imagini cu viitoarea zonă de agrement și bază sportivă „La Terenuri”, ecologiștii cer municipalitățiii să le redea terenul din zonă sub forma unui parc sau spațiu verde public.

Astfel, peste 2.200 de clujeni au semnat deja petiția intitulată „La Terenuri Mănăștur – vrem parc cât mai repede!”, adresată Primăriei municipiului Cluj-Napoca. Aceștia cer, printre altele, schimb de terenuri sau răscumpărarea de către municipalitate a terenurilor retrocedate către persoane private pentru a nu mai exista nici o scuză pentru lipsa investițiilor publice.

„Am simțit nevoia să facem update la petiție ca să anunțăm o victorie de etapă în crearea celui mai mare spațiu public din cartier. [...] În urma acțiunilor noastre din ultimii 6 ani (petiție, evenimente cu mii de clujeni, dezbateri, ateliere, construcții temporare), municipalitatea clujeană a făcut public în mai 2019 un proiect de amenajare a zonei «La Terenuri»!”, se arată în textul petiției.


Parc pentru clujeni după trei decenii de paragină

Semnatarii felicită autoritățile locale că s-au decis, în sfârșit, să inițieze demersurile de transformare a zonei lăsate trei decenii în paragină într-un parc, însă doresc în același timp un angajament mai ferm al Primăriei cu privire la materializarea acestuia.

„Noi, mănășturenii, dar și alți utilizatori ai spațiilor verzi din cartier cerem Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca investiții în reabilitarea zonei «La Terenuri». Pentru ca acestea să fie posibile, dorim ca municipalitatea să negocieze cu proprietarii privați așa cum a negociat pentru terenul de sub parkingul de lângă «La Terenuri» și să recupereze aceste spații, ca apoi să le redea sub forma unui Parc/Spațiu Verde Public tuturor locuitorilor din cartier și din Cluj”, se mai arată în textul petiției.


Printre solicitările ecologiștilor se numără:

– Schimb de terenuri sau răscumpărarea de către municipalitate a terenurilor retrocedate către persoane private pentru a nu mai exista nici o scuză pentru lipsa investițiilor publice;


– Reabilitarea suprafețelor de sport, a mobilierului urban și amenajarea terenurilor în urma consultărilor cu rezidenți și experți;

– Instalarea unor cișmele, a unor toalete și curățarea spațiului verde;


– Transformarea zonei verzi în Parc Public pentru Mănăștureni într-un parteneriat real civic-public;

– Sprijinirea de către administrația Cinematografului Dacia a unor evenimente comunitare în aer liber în colaborare cu societatea civilă și mănășturenii.


De ce este important?

„Calitatea vieții în oraș are de suferit dacă investițiile principale sunt axate pe asfaltări și inițiative ce favorizează traficul auto personal. Suntem mai mulți oameni decât mașini, de aceea vrem un primar și un Consiliu Local care ascultă vocea cetățenilor”, susțin inițiatorii petiției, care amintesc și de faptul că „La Terenuri” (între pădure – str. Mehedinți – grădini) este cel mai mare spațiu verde folosit în comun al Mănășturului.

„Este de neacceptat ca spațiul La Terenuri – Mănăștur să fie lăsat să se deterioreze așa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Răspândirea mizeriei și degradarea zonei s-au petrecut în ciuda faptului că este utilizată de un număr foarte mare de locuitori care socializează zilnic într-unul din puținele spații pe teren plat ale cartierului care nu este încă ocupat de blocuri sau de alte construcții. Chiar dacă de mai bine de patru ani inițiativa La Terenuri-Spațiu Comun în Mănăștur împreună cu mănășturenii au ecologizat zona, au construit piese de mobilier temporar și au creat locuri de întâlnire comunitară și culturală considerăm insuficiente aceste eforturi fără aportul și asumarea municipalității clujene”, mai precizează ecologiștii.

CITEȘTE ȘI: Primele imagini cu Baza Sportivă „La Terenuri”. Cum va arăta proiectul din Mănăștur?

abonare newsletter