Actualitate

Echipamente medicale noi pentru un spital clujean din fonduri europene nerambursabile

Consiliul Județean Cluj a accesat fonduri europene nerambursabile de peste 4 milioane de lei pentru achiziționarea a nu mai puțin de 18 echipamente medicale.

Consiliul Județean Cluj a câștigat un proiect cu finanțare europeană nerambursabilă ce vizează dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”. Investiția presupune dotarea spitalului cu aparatură medicală de înaltă performanță în scopul creșterii calității actului medical și asigurării unui diagnostic și tratament de înaltă calitate.

Concret, cele 18 echipamente pe care Consiliul Județean Cluj le va achiziționa pentru a dezvolta și diversifica activitatea ambulatoriului sunt: un aparat de radiologie digitală, un ecovideobronhoscop, două videobronhoscoape, un bodypletismograf și un aparat destinat ergospirometriei. Totodată, instituția spitalicească va beneficia și de un turn de laparoscopie (toracoscopie), două lămpi scialitice cu doi sateliți destinate sălilor de operație, o masă de operație mobilă electromecanică seria 5000, doi analizori de gaze și ioni și șase monitoare funcții vitale.


Necesitatea acestor aparaturi este justificată de faptul că, în prezent, ambulatoriul Spitalul de Pneumoftiziologie nu dispune de bodypletismograful necesar pentru diagnosticarea completă a pacienților cu boli respiratorii restrictive, de ergospirometrul util în diagnosticarea afecțiunilor de dinamică respiratorie induse de efort, instituției spitalicești lipsindu-i și analizorii de gaze și ioni, necesari pentru a efectua o analiză sanguină a gazelor la nivel arterial. În ceea ce privește celelalte echipamente, investiția este mai mult decât necesară întrucât cele existente sunt insuficiente, vechi, uzate și nu mai sunt la fel de eficiente din punct de vedere tehnic.

Finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, Obiectivul Specific 8.1 – Creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace și izolate „Operațiunea A – Ambulatorii”, proiectul are o valoare totală de 4.231.759 de lei, din care 4.147.123,82 lei reprezintă asistența financiară nerambursabilă solicitată, iar contribuția proprie a Consiliului Județean Cluj este de 84.635,18 lei.


Vă reamintim că, în luna februarie, compartimentul ATI din în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, a fost dotat cu un videolaringoscop cu lamă pentru intubație dificilă, fibrobronhoscop și monitor portabil.

Ultimele Stiri
abonare newsletter