Actualitate

Guvernul va șterge datorii la CASS în valoare de un miliard de lei pentru cei cu salariu minim brut

Viorica Dăncilă i-a cerut ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, să ia măsuri în ceea ce privește deciziile de impunere emise recent de ANAF pentru anii 2014-2017. Chiar i-a sugerat un soi de amnistie fiscală pentru cei aflați în situația în care au primit sau urmează să primească "plicurile" de la Fisc. Conform noii idei, unii vor ajunge să plătească mai puțin, iar alții deloc.

Datorii în valoare de peste un miliard de lei urmează să fie șterse prin amnistie fiscală de către Guvern. Executivul vrea să anuleze CASS datorate de către persoanele fizice pentru care baza de calcul a fost întregită la nivelul salariului de bază minim brut pe țară sau la valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe țară, pentru perioada 1 iulie 2015 și 31 decembrie 2017. 

De asemenea, persoanele fizice care nu au obținut venituri, în același interval de timp, și pentru care baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este salariul de bază minim brut pe țară nu vor mai plăti sumele aferente CASS.


Prevederile, care apar în proiectul unei ordonanțe de urgență publicate de Ministerul Finanțelor, se vor aplica și persoanelor care au primit deja decizii de impunere de la ANAF.

„Știu că mulți cetățeni au primit de la ANAF decizii de impunere pentru perioada 2014-2017 privind plata contribuțiilor sociale. Având în vedere că de la 1 ianuarie 2018 persoanele fizice care obțin venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie nu datorează contribuții de asigurări sociale de sănătate decât opțional, solicit Ministerului Finanțelor Publice să vină de urgență cu o soluție care să extindă această facilitate și pentru perioada 2014 – 2017", a spus Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern, conform hotnews.ro.


Ea a mai afirmat că „nu este normal ca oamenii să fie împovărați cu obligații fiscale injuste în raport cu veniturile încasate, iar cetățenii care au primit deizii de impunere trebuie să știe că vor beneficia și ei de aceste criterii".

Consultantul Fiscal Adrian Bența a spus că reprezintă un fel de aminstie fiscală: cei care au avut venituri cu mult peste plafonul de 12 salarii minime vor plăti mai puțin, iar ceilalți sub plafon, nu vor mai plăti deloc.


În același timp, o vină o are și ANAF-ul, pentru că a trimis atât de târziu decizii de impunere pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate cu privire la perioada 2014-2017.

La rândul său, consultantul fiscal Cornel Grama susține că e o masura bună și de bun simt pentru că nu poți plăti mai mult decât câștigi.


„Ori, Codul fiscal asta prevedea în acei ani, că se datoreaza CASS la o bază impozabilă de cel puțin un salariu minim", a spus Grama.

Potrivit gestiunepfa.ro , între 2012-2017 CASS se plătea aproape în orice situație dacă PFA-ul era activ. Nu conta dacă avea venit 0, pierderi sau era pe plus.


"Din dispoziția doamnei Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, Ministerul Finanțelor Publice a inițiat un proiect de OUG, care este în curs de finalizare, și care vizează măsuri legislative, de importanță majoră atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul economic. După finalizarea proiectului de act normativ, MFP îl va publica pe site-ul propriu spre consultare publică", au transmis reprezentanții MFP.

Măsurile vizează:

Eliminarea inechităților rezultate din aplicarea prevederilor legale în urma cărora persoanele fizice sunt obligate la plata unei contribuții de asigurări sociale de sănătate calculată la nivelul salariului de bază minim brut pe țară, cu toate că veniturile realizate se situează sub acest nivel.
Astfel, se propune reglementarea expresă a anulării contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și a obligațiilor fiscale accesorii aferente, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, stabilite prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza lunară sau, după caz, baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară, respectiv decât valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe țară, aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017.
De asemenea, se propune ca pentru aceeași perioadă, organul fiscal să nu mai emită astfel de decizii de impunere, în condițiile în care acestea nu au fost emise încă.
Modificarea termenului de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate şi a termenului de plată anticipată a acestei contribuții, având în vedere volumul semnificativ de decizii de impunere pentru stabilirea contribuției aferente perioadei 2014 – 2017, care nu au fost comunicate contribuabililor până la data de 15 martie 2019, cu consecința punerii contribuabililor în imposibilitatea de a beneficia de acordarea bonificației, independent de voința acestora, în condițiile în care OUG nr.89/2018 condiționează acordarea bonificației de plata contribuției până la 31 martie 2019.
Astfel, se propune ca pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise şi comunicate de organul fiscal competent între data de 15 martie 2019, inclusiv, și data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, inclusiv, pentru definitivarea contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plată să fie de 120 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.

Pentru plata cu anticipație a acestor sume, proiectul prevede acordarea unei bonificații de 10%, dacă sunt plătite integral în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.
De asemenea, se propune ca pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise și comunicate de organul fiscal competent după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, pentru definitivarea contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plată să fie de 120 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.
Pentru plata cu anticipație a acestor sume, se prevede acordarea unei bonificații de 10%, în condițiile în care sunt achitate integral în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

Etichete: anaf Viorica dancila
abonare newsletter