Actualitate

POZA ZILEI. Salamandra anunță vreme ploioasă

Credințele populare spun că dacă o salamandră își face apariția în ograda cuiva, atunci se anunță ploaie.

Salamandra. Photo: Victor Hegedus Salamandra. Photo: Victor Hegedus

Această salamandra a ieșit din locurile cu care e obișniuită, umede și răcoroase și a făcut o plimbare prin curțile din satul Bociu, comuna Mărgău, județul Cluj. Astfel, sătenii care au văzut-o și-au dat seama că vine ploaie, după credința populară.

O fi știut salamandra sau nu, dar cert este că vremea s-a răcit brusc, iar meteorologii au emis o informare prin care anunţă ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină în toată ţara, până miercuri dimineaţă. Vremea se va răci, iar la munte va ninge şi va fi viscol.


Despre salamandră

Specie de batracian, asemănătoare cu şopârla, cu pielea de culoare neagră, pătată cu galben, care secretă o substanţă iritantă cu rol protector (ŞĂINEANU,V,p.9). Poporul nu face o distincţie clară între salamandră şi şopârlă, totuşi unele texte folclorice o atestă ca o specie aparte faţă de şopârlă, iar descrierea populară a ei, precum şi denumirile (sălămăndriţă, sălămăzdră, sălămâzdră, solomâzdră, solomândră etc.) ne-o prezintă astfel: este un fel de şopârlă, foarte frumos împestriţată, neagră cu picături galbene, albe, verzi şi roşii; de aceea o caută mult fetiţele, aşezându-şi palmele în calea ei, ca să treacă peste ele, crezându-se că, în felul acesta, se vor obişnui mai uşor să ţeasă „flori" şi „râuri" pe cămăşi şi fote; se mai spune că apariţia salamandrelor în ogradă înseamnă că va veni vreme ploioasă

Etichete: vreme rea ploaie
Ultimele Stiri
abonare newsletter