Actualitate

Testare gratuită pentru hepatita C, la Cluj

Aproximativ 3% dintre oameni sunt infectați cu hepatita C, iar mortalitatea din această cauză este în creștere.

Spitalului Județean de Urgenţă (UPU) Cluj a lansat, miercuri, 20 martie 2019, proiectul integrat de testare – diagnostic – tratament pentru persoanele cu risc crescut de hepatită C. Peste 50.000 de teste rapide au fost distribuite centrelor de gastroenterologie și hepatologie din țară (București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara).
Pe perioada următoarelor șase luni, oricine se adresează Spitalului Județean Cluj, dar și Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie (IRGH) Prof. Dr. "Octavian Fodor" Cluj-Napoca va fi testat gratuit pntru Virusul Hepatic C (VHC).

Infecția cu virusul hepatitei C, adevarată pandemie


Virusul hepatitei C afecteaza peste 180 de milioane pe toate continentele, ceea ce reprezintă aproximativ 3 % din populația generală a globului.

Organizația Mondială a Sănătății, conform căreia numărul celor infectați la nivel planetar este cel de mai sus, estimează că aproximativ 130 de milioane sunt supuse riscului de a evolua către ciroza hepatică într-un procent de 70 % (Journal of viral Hepatitis, 2008, vol. 15, 293 - 299).
De asemenea, au estimat ca 3 - 4 milioane de cazuri noi de infectie apar în fiecare an.


Incidența carcinomului hepatocelular și martalitatea prin HCC, este intr-o crestere alarmanta, 50 - 76 % dintre cazuri fiind puse in relatie directa cu infectia cu virusul hepatitei C.

Infecția cu virusul hepatitei C (HCV), reprezinta o problema majora de sanatate publica la nivel mondial, nu numai datorita evolutiei asimptomatice si evolutiei catre ciroza si cancer hepatic, ci datorita dificultatilor Medical de Diagnostic si tratament intr-un numar important de tari, in care numarul mare de persoane infectate, corelate cu anumite tipuri comportamentale specifice zonelor subdezvoltate economico-social, face ca fiecare in parte sa reprezinte potentiale surse de infectie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter