Actualitate

FOTO/VIDEO. Zeci de cicliști s-au adunat în memoria lui Dan Porcuțan: “Sistemul de sănătate este INCOMPETENT!”

Așa cum au promis, camarazii lui Dan din frumoasa lume a ciclismului s-au adunat, duminică, pentru un marș în memoria celui care a fost marele iubitor de ciclism și sport, colegul nostru, Dan Porcuțan.

Aceștia s-au adunat la ora 10:00, la Cazinoul din Parcul Central, urmând să facă un stop în fața spitalului la care Dan a fost tratat, Clinica Maxilo-Facială Cluj. Cicliștii au mers mai departe spre blocul în care trăia Dan, unde au ținut un minut de reculegere și au aprins lumânări în memoria acestuia. De asemenea, casca care îl însoțea pe Dan în toate drumețiile sale a fost lăsată, în tăcere dureroasă, lângă lumânările aprinse.


“Vreau să tragem un semnal de alarmă pentru că sistemul de sănătate este cât se poate de incompetent. Am pierdut un om valoros! Nu au fost capabili să se ocupe așa cum ar fi trebuit de acest om. El ar fi avut șanse foarte mari să fie salvat dacă nu era tratat pur și simplu ca un ultim om! Din acest motiv noi, Napoca Cycling Plus, vrem să tragem toate sforile pentru crearea mai multor centre medicale pentru a putea testa sportivii înainte de a se antrena în fenomenul ciclist. Vrem să evolueze acest proiect exact așa cum își dorea Dan. Sunt anumite suspiciuni, dar nu vreau să mă pronunț, nu dețin informații, nu vreau să acuz pe nedrept pe cineva”, a spus Alexandru Micluț, unul dintre reprezentanții Napoca Cycling Plus, referitor la condițiile tragice în care inima lui Dan a încetat să mai bată.

Acesta a vorbit și despre pasiunea acerbă a lui Dan pentru lumea ciclismului. “Eu i-am fost mentor, m-am bucurat să văd că, într-un timp extrem de scurt, a reușit să ajungă la nivelul la care eram eu și să mă depășească datorită altor colegi din Tura de Noapte”, a explicat Micluț.


Imediat după finalul marșului, în amintirea celui care a fost entuziastul ciclist amator Dan Porcutan, Tura de Noapte și prietenii vor merge într-o tură memorială la care sunt invitați să participe toți membrii comunității cicliste clujene pentru a-i aduce lui Dan un ultim omagiu. Se va merge cu o viteză medie de 26-28 km/h, viteza preferată a lui Dan.


Traseul turei: Cluj-Napoca – Apahida – Jucu de Sus – Sic – Gherla – Cluj-Napoca. Fiind vorba de 110 km, tura este recomandată pentru cei care fac față la un astfel de traseu. Pot participa însă și cei mai puțin antrenați sau obișnuiți cu turele lungi. Se va face o regrupare la Jucu, astfel un grup va putea efectua tura scurtă Cluj-Napoca – Apahida – Jucu – Cluj-Napoca (aproximativ 50 km).


Nu au uitat de Dan nici colegii din Mureș. Veloprietenii Reghin și Târgu Mureș vor fi alături de clujeni, duminică, începând cu ora 11:00. Se va păstra un moment de reculegere în memoria fostului camarad. Aceștia vor parcurge traseul Reghin – Batoș – Posmuș – Teaca – Reghin.

Trupul neînsuflețit al lui Dan Porcuțan este depus la Capela Bisericii Nașterea Maicii Domnului (Capu Satului), Câmpulung Moldovenesc. Slujba de înmormântare va avea loc luni, 18 martie, de la ora 11:00, înhumarea având loc în cimitirul Bisericii.

abonare newsletter