Actualitate

Primăria vrea să amplaseze stații de încărcare pentru mașinile electrice în 5 locații din Cluj

Clujenii care au mașini electrice vor urma să aibă la dispoziție alte cinci stații de încărcare în Cluj-Napoca, pe lângă cele trei din parkingul Moților și parcarea din Piața Unirii. Investiția se ridică la aproape un milion de lei.

Cele cinci locații unde ar urma să fie amplasate stațiile de încărcare sunt: Piața Mihai Viteazu, Piața Ștefan cel Mare, Baza Sportivă Gheorgheni, Sala Polivalentă (parking subteran) și Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative din Lomb.

“Administrația Fondului de Mediu are în desfășurare un program de finanțare de stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice. Finanțarea se acordă în procent de maximum 90% din cheltuielile eligibile. Suma maximă finanțată de Administrația Fondului de Mediu penntru instalarea unei stații de reîncărcare este de 190.000 lei, valoare ce reprezintă 90% din totalitatea cheltuielilor eligibile. Obiectivul municipalității este încurajarea transportului nepoluant inclusiv prin promovarea unei rețele de încărcare pentru vehicule electrice, în acest sens, în cursul anului 2018 fiind date în folosință trei puncte de încărcare pentru mașini electrice. În acest context, se urmărește continuarea eforturilor de dezvoltare a infrastructurii locale de stații de încărcare prin amenajrea unui număr de 5 puncte de încărcare în următoarele locații: Piața Mihai Viteazu, Piața Ștefan cel Mare, Baza Sportivă Gheorgheni, Sala Polivalentă (parking subteran) și Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative”, transmite municipalitatea.


Potrivit proiectului care va fi discutat marți în ședința de Consiliu Local, în fiecare din cele 5 locații se va monta o stație de încărcare rapidă capabilă de a livra o putere maximă de 50kW.

“Echipamentul va permite atât încărcarea în regim fast charge, dar și normal charge. Stația permite încărcarea simultană a două mașini și va fi compatibilă cu toate modele de autovehicule de pe piața europeană, dar va putea încărca și mașini pe standardul asiatic. În cazul în care proiectul va fi selectat pentru a fi finanțat, municipalitatea solicită o finanțare nerambursabilă în sumă de 831.554 lei. Valoarea totală a proiectului este de 971.607 lei. Contribuția totală proprie a Primăriei Cluj-Napoca este în cuantum de 140.053 lei”, se arată în documentul citat.


Durata de realizare a investiției este de 12 luni.

abonare newsletter