Actualitate

O trupă de liceeni din Cluj a luat toate premiile la un concurs de teatru în limba spaniolă

O mână de liceeni care urmează școala în limba spaniolă au participat la un concurs de teatru cu o piesă scrisă și regizată de profesorul lor. Astfel, au luat premiul I la toate categoriile.

Câțiva liceeni pe care îi leagă doar școala Eugen Pora, în care învață, limba spaniolă și o trupă de teatru au participat la un concurs de teatru în limba spaniolă la București, cu piesa „Ionuț”,  scrisă și regizată de lectorul lor de spaniolă, Francisco Javier Fernández Sánchez, cu ajutorul asistentului său de regie, Alexandru Hideg.

Premii la toate categoriile

„Ionuț” este o piesă care vorbește despre problematica emigrării, dar și a părinților care își abandonează copii, subiecte actuale, care au avut impact asupra juriului ediției cu numărul 15 a Festivalului Național de Teatru Școlar în Limba Spaniolă. Festivalul a apărut în urma dorinței Spaniei de a-și face cultura recunoscută în Europa de Est, după căderea dictaturii.


„Piesa este rezultatul lucrurilor cu care m-am confruntat, despre care am învățat în toți acești ani de când sunt în România, dar și experiența pe care am acumulat-o întâlnind români plecați în Spania pentru muncă. Am observat că există un femone grav, trist în România, acela a părinților care își abandonează copiii. Unii fiindcă sunt nevoiți să îi lase pentru a căuta un trai mai bun dincolo, iar alții pentru că pur și simplu nu îi mai vor, care îi reneagă”, a explicat Francisco Javier Fernández Sánchez, lector de spaniolă, care s-a mutat în România în urmă cu aproape 15 ani.

 Copiii au reușit să ia premii la toate categoriile concursului: locul întâi pentru rol principal feminin (Emanuela Mureșan) și masculin (Dan Teajco), premiu pentru scenariu, dar și pentru regie.


„Noi nu ne-am dus cu gândul să câștigăm, ci să ne distrăm. Fiindcă știam la ce se referă piesa noastră și știam că riscăm având în vedere că reflectă o problemă socială și știam că ori vom fi depuncați ori vom câștiga”, a explicat Emanuela Mureșan, una dintre membrele trupei de teatru.

Teatrul le-a schimbat viața

Prietenia pe care au legat-o unii cu ceilalți, zilele cu repetiții, învățarea limbii spaniole, festivalul, oamenii din toate colțurile țării pe care i-au cunoscut, le-a schimbat perspectiva despre viață, i-au ajutat să învețe mai bine limba spaniolă și să își facă prieteni noi.


„Teatrul în limba spaniolă te învață mai multe limbaje, nu doar limba spaniolă. Se exprimă mai bine prin limbajul trupurilor, prin gesturi, își exprimă emoțiile mai bine. Teatrul nu înseamnă doar limbă, ci mai multe tipuri de limbaj. Ei au învățat multe”, a spus coordonatorul grupului.

Unii membri ai trupei sunt în clasa a noua, sunt entuziasmați, așteaptă următoarele provocări, în timp ce pe cei care sunt acum în clasa a douăspezecea i-a cuprins deja o nostalgie la gândul că în curând vor trebui să părăsească trupa de teatru.


 „Anul acesta a fost cel de-al doilea pentru mine. Anul trecut a fost cumva mai ciudat și mai greu pentru că nu știam deloc spaniolă, nici măcar ce înseamnă ola și acum vorbesc aproape fluent spaniolă. Teatru e ceva magic pentru că simți tot ce interpretezi pe scenă, ce transmiți spectatorilor”, a zis Dan Teajco, elev în clasa a zecea.

„Sunt cumva veterana acestui grup. Sunt în trupa de teatru încă din clasa a noua și pot să afirm că anul acesta am observat evoluția mea în teatru. Adică de la o turistă am ajuns să iau premiul pentru cea mai bună actriță din festival. A fost chiar un vis devenit realitate pentru mine. Pentru mine arta în general e viața. Teatrul a devenit o pasiune în toți acești ani și m-a ajutat să mă dezvolt pe toate planurile: psihic, moral, emoțional și e minunat și te ajută să înveți spaniola și să descoperi cultura spaniolă”, a spus Emanuela Mureșan.


„Eu sunt în primul an de liceu. Teatrul pentru mine a fost o nouă experiență, am întâlnit prieteni noi, încep să învăț spaniolă. Am mers la București cu emoții, am urcat pe scenă și am dat ce am avut mai bun, am fost un grup unit, am trecut prin dificultăți, dar am obținut rezultate frumoase”, a mărturisit Nicolae Moldovan, elev în clasa a noua, care de curând s-a mutat la Cluj din Republica Moldova.

Șansa să reprezinte țara la nivel internațional

Acest concurs are loc la nivel național în mai multe țări din Europa, dar și în China. Echipele care câștigă locul I și locul II au șansa să își reprezinte țara la etapa internațională a festivalului, care are loc în altă țară în fiecare an. În ultimii doi ani, etapa internațională nu s-a ținut, deoarece nu au existat sponsorizări, însă anul acesta există șanse mari ca trupa de teatru a liceului „Eugen Pora” să ne reprezinte la Madrid.

Membri trupei de teatru ai liceului „Eugen Pora” sunt: Raul Moldovan, Carmina Chiorean, Nicolae Moroșan, Alexandru Malnași (clasa a noua), Dan Teajco (clasa a zecea), Horațiu Ghejan, Nagy Norbert, Erin Coman, Emanuela Mureșan (clasa a douăsprezecea).

Liceul Teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca este unul dintre cele zece licee din țară bilingv-spaniole cu program de bacalaureat spaniol, activitatea catedrei de limba spaniolă desfaşurându-se în strânsă colaborare cu Ambasada Spaniei din Romania, care în anul 2007 a repartizat un lector spaniol pentru liceu, a cărui activitate de predare se desfăşoară la toate nivelurile de învăţământ.

Explicație foto: Membri trupei de teatru a liceului teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca, împreună cu lectorul de spaniolă.

Etichete: teatru
Ultimele Stiri
abonare newsletter