Actualitate

Torțe, muzică și costume medievale la aniversarea a 576 ani de la nașterea regelui Matei Corvin

Sute de oameni s-au adunat, sâmbătă seară, la un marș festiv cu ocazia aniversării a 576 de ani de la nașterea lui Matei Corvin, personalitate marcantă a istoriei clujene.

foto: Facebook Kolozsvári Magyar Napok foto: Facebook Kolozsvári Magyar Napok

Marșul a început la statuia Sfântului Gheorghe din fața Bisericii Reformate de pe str. Mihail Kogălniceanu, cu zeci de bărbați îmbrăcați în straie medievale, veniți din Ungaria tocmai pentru acest eveniment. Acompaniați de instrumente cu corzi și bătăi de tobe, pe ritmul melodiilor medievale, sutele de persoane care s-au adunat la eveniment au poposit la grupul statuar Matei Corvin din Piața Unirii, unde s-au tras mai multe salve de muschete în onoarea fostului rege. Marșul a luat sfârșit la Casa Matia, locul în care s-a născut, conform tradiției, regele Matei Corvin.

„Am organizat cu succes o paradă muzicală, cu torțe, un carnaval istoric la Cluj-Napoca, cu prilejul aniversării zilei de naștere a regelui Matei Corvin. Am aprins 600 de torțe în memoria regelui nostru drept”, se arată pe pagina oficială de Facebook a organizației Kolozsvári Magyar Napok.


Născut la Cluj-Napoca, la data de 23 februarie 1443, Matei Corvin (Mátyás király) este considerat unul dintre cei mai mari regi din istoria Ungariei. De-a lungul secolelor s-au născut zeci de legende și povestiri despre înțelepciunea și corectitudinea celui de-al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara (Hunyadi János). A fost botezat în Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca și a domnit timp de 32 de ani, între 1458-1490.

Ultimele Stiri
abonare newsletter