Actualitate

Prezent la Bruxelles, Boc propune DUBLAREA bugetului pentru Programul Erasmus

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a intervenit din nou în Plenul Comitetului European al Regiunilor, la Bruxelles, în cadrul unei dezbateri pe teme de cultură, tineret și educație.

Edilul susține că este necesară alocarea unor sume consistente pentru dezvoltarea Programului Erasmus, având obiectivul de a tripla numărul participanților în acest program.

„Intervenție în Plenul Comitetului European al Regiunilor în cadrul dezbaterii pe teme de cultură, tineret, educație, în prezența dlui Tibor Navracsics, Comisar pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport. Mai mulți bani pentru studenți și tineri prin Programele Erasmus și Creative Europe! Programul Erasmus este unul de succes al Uniunii Europene. Lansat în urmă cu 30 de ani, Programul a ajutat peste 9 milioane de tineri să studieze sau să muncească în Uniunea Europeană. Pentru perioada 2021-2027, se propune dublarea bugetului pentru Programul Erasmus, la 30 miliarde euro, cu scopul de a tripla numărul participanților în Program”, declară Emil Boc.


Cultura, factor-cheie în consolidarea europeană

Amintind de celebrul citat al lui Jean Monnet, „Dacă aș începe din nou, aș începe cu dimensiunea clulturală”, Emil Boc susține că sunt esențiale investițiile în cultură pentru a diminua extremismul și populismul.

„De asemenea, Programul Creative Europe are prevăzut o alocare financiară de 1,85 miliarde euro, reprezentând o creștere cu 34% față de exercițiul bugetar anterior. Prin această citare a unuia dintre Părinții fondatori ai Uniunii Europene am subliniat importanța actuală a culturii în procesul de consolidare a identității europene și de diminuare a extremismului și populismului. De asemenea, cultura reprezintă un factor-cheie în procesul de consolidare și integrare europeană, de jos în sus după decenii de construcție europeană de sus în jos”, susține edilul.


Propuneri concrete înaintate de Boc

Pentru a-și consolida opiniile, primarul municipiului Cluj-Napoca a venit cu cinci propuneri concrete, printre care se numără creșterea procentului de cofinanțare în cadrul proiectelor Creative Europe sau crearea unui fond european de mobilitate pentru artiști.

„În acest context, am înaintat și câteva propuneri concrete:


1. Susținerea financiară a unei rețele a fostelor orașe care au deținut titlul de Capitală europeană a tineretului și, de asemenea, susținerea financiară a orașelor care au ajuns în finală pentru titlul de Capitală culturală europeană, cu condiția să implementeze în continuare proiectul cultural asumat;

2. Creșterea procentului de cofinanțare europeană în cadrul proiectelor CREATIVE EUROPE de la 50-60%, cât este acum, la 80-100 %, cât este în alte programe europene;


3. Crearea unui fond european de mobilitate pentru Artiști de toate vârstele, proiect similar cu Programul Erasmus pentru studenți și tineri;

4. Integrarea eficientă a Programelor Urbact, Erasmus+ și Creative Europe în vederea finanțării corespunzătoare a sectorului cultural și a politicilor pentru tineri;


5. Începerea discuțiilor despre un posibil Statut al artiștilor și al activiștilor culturali ( cultural workers) la nivel european, nu doar la nivel național”, dezvăluie Emil Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter