Actualitate

Eclipsă TOTALĂ de Lună, în această noapte. Când vom putea observa fenomenul

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie şi va fi vizibilă şi în România.

Eclipsa începe la ora 04:36, atunci când Luna intră în penumbra Pământului, însă vom putea vedea schimbări pe discul acesteia, de când începe să intre în umbră, de la ora 05:34. Atunci Luna se va afla înspre vest, nu foarte sus, la doar 20 de grade înălţime faţă de orizont. Partea cea mai spectaculoasă a fenomenului este faza de totalitate, când Luna se află în umbră, discul acesteia fiind mai întunecat ca de obicei. Totalitatea începe la ora 06:41 şi are maximul la 07:12, terminându-se la ora 07:43. Toate aceste faze sunt vizibile din România, cu Luna poziţionată foarte aproape de orizont.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din București, Luna va intra complet în umbra Pământului. Maximul se produce la ora 07:12 dimineaţa, atunci când Luna se va afla foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele. Fenomenul va putea fi observat pe jumătate, până în jurul orei 08.00, Luna apunând când încă este eclipsată.


În România, Luna apune în jurul orei 08:00, mai devreme în est şi mai târziu în vest, dar vom putea vedea cum începe discul acesteia să iasă din umbra Pământului. Culoarea - nuanţe de la portocaliu la cărămiziu - pe care o capătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului a făcut ca fenomenul să mai fie cunoscut în presă ca "lună sângerie". Următoarea şi singura eclipsă de Lună care va mai fi vizibilă anul acesta, în România, şi care va fi parţială va avea loc pe 16 iulie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter