Actualitate

Curtea Constituțională a decis: RADARELE poliției POT RĂMÂNE ASCUNSE!

Curtea Constituţională a considerat întemeiate argumentele agenţilor rutieri, astfel radarele poliţiei pot rămâne ascunse.

Magistrații au hotărât că presemnalizarea aparatelor radar şi montarea lor doar pe maşini inscripţionate ar creşte numărul morţilor pe şosele. Evident, decizia îi nemulţumeşte pe cei mai mulţi dintre şoferi.

Modificările aduse sunt însă contrare prevederilor din Constituție privind dreptul la viață și la integritatea fizică și psihică. Se consideră că obligativitatea acestei presemnalizări aduce atingere tocmai posibilității poliției rutiere de a proteja interesul general, conducând, în mod inevitabil, la o practică de respectare a dispozițiilor legale privind limitele de viteză doar în zonele presemnalizate că atare, potrivit Digi 24.


Datele statistice ale Poliţiei arată că viteza este principalul motiv pentru accidentele rutiere. Doar în 2018 s-au soldat peste 1.500 de accidente rutiere grave din cauza vitezei, o medie de patru accidente în fiecare zi. Peste 400 de oameni și-au pierdut viața, iar 1.600 au fost răniți grav.

"Şmecherie pe faţă. Stau ascunşi când vor, unde vor. N-ar fi vorba de plătit amenda!", "Nu e normal, în afară nu este aşa ceva! Ar trebui să fie exact ca în Italia, Germania, Spania, peste tot, radare fixe, camere şi semnalizate!" sau "Nu mi se pare o idee bună pentru că radarele ar trebui să fie montate vizibil şi pe maşini inscripţionate. Să fie locuri alese în mod oficial" sunt câteva dintre reacțiile nemulțumite ale șoferilor, conform Digi 24.


În contrast, polițiștii rutieri își freacă mâinile. "Decizia CCR, deși este una salutară, ea nu este decât validarea unei stări de normalitate pe care ne-o dorim cu toții. Legea trebuie să protejeze viața și integritatea corporală a cetățeanului, nu dreptul lui de a încălca Legea și de nu a fi sancționat. Este o stare de normalitate să nu încerci să presemnalizezi un aparat radar", a declarat agentul Bogdan Toader.

Ultimele Stiri
abonare newsletter