Actualitate

Clujul, primul județ racordat 100% la apă și canalizare? Proiectele grandioase care ar trebui demarate în acest an

Până în 2023, județul Cluj ar putea deveni primul județ din România care va avea întreaga populație racordată la rețelele de canalizare și apă potabilă. 85% din costul proiectelor ar urma să fie susținut din fonduri europene.

Conform proiectelor semnate în 2017, respectiv 2018, un total de 189 de localități din județele Cluj și Sălaj urmează să fie racordate cu apă captată din râurile Arieș și Someș. Județul Cluj se întinde pe două bazine hidrografice distincte, Someș-Tisa, respectiv Mureș, acesta din urmă prin afluentul Arieș, astfel există două companii publice care gestionează sistemele de apă și canalizare.

151,3 milioane de euro pentru zona Turda-Câmpia Turzii


Primul program, semnat în decembrie 2017 și în valoare de peste 150 de milioane de euro fără TVA, vizează zona Turda-Câmpia Turzii, presupunând lucrări de îmbunătățire și extindere a infrastructurii din sectorul de apă și apă uzată pentru circa 100.000 locuitori. Astfel, proiectul de peste 700 milioane de lei (din care aproape 600 milioane de lei din fonduri europene) implementat de Compania de Apă Arieș SA ar asigura în total două municipii și 13 comune, respectiv localitățile Câmpia Turzii, Turda, Aiton, Călărași, Ciurila, Iara, Luna, Mihai Viteazu, Moldovenești, Petreștii de Jos, Ploscoș, Tritenii de Jos, Viișoara, Săndulești și Tureni.

La finalul întregului proiect, conectarea la rețelele de apă ar crește de la 84% până la 100%, în timp ce rata de colectare și epurare a apei uzate ar urma să crească de la 66% până la 95% în aria de operare, respectiv până la 100% în zonele cu peste 2.000 de locuitori, conform g4media.ro.


175,5 milioane de euro pentru restul județului

De cealaltă parte, Compania de Apă Someș SA anunță semnarea celui mai mare contract de finanțare din bani europeni de la aderarea României în UE. Astfel, circa 355,6 milioane de euro urmează să fie investite în total în racordarea la apă potabilă a peste 174 de localități (76 din județul Cluj și 98 din județul Sălaj). De asemenea, 240.000 de locuitori din cele două județe vor beneficia, în plus față de momentul actual, de apă potabilă furnizată în regim centralizat, respectiv 72.000 de persoane ar urma să fie racordate la rețeaua de canalizare.


La finalul proiectului, care ar trebui demarat încă din primăvara anului curent, procentul de locuitori racordați la sistemul centralizat de furnizare a apei potabile ar urma să ajungă, în județul Cluj, la circa 99,14%, iar cel de racordare la canalizare, la peste 97,5%, potrivit g4media.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter