Actualitate

Peste 130 de miliarde de euro cheltuite pe alcool în UE. România, țara cu cea mai mare creștere a sumei date pe băutură în ultimul deceniu

În 2017, gospodăriile din Uniunea Europeană au direcționat 1.6% din costurile totale pe băuturi alcoolice, adică peste 130 de miliarde de euro, echivalentul a 0.9% din PIB-ul întregii Uniuni, circa 300 euro pe cap de locuitor.

Conform cifrelor Eurostat, țările baltice cheltuiesc cei mai mulți bani pe băutură, Estonia 5.2%, Letonia 4.9% și Lituania 4% din totalul cheltuielilor. La polul opus, Grecia și Italia, cu câte 0.9%, respectiv Spania cu 0.8% se află în vârful clasamentului cu țările care dau cei mai puțini bani pe alcool.

Deși nu este printre țările fruntașe, România a suferit cea mai mare creștere a procentului cheltuit pe băutură în ultimul deceniu, de la 2.3% în 2007 până la 2.7% în 2017. Creșterea cu peste 0.4 procente se datorează în mare parte și creșterii fiscalizării. Practic, prin interdicția de a face alcool în casă, a crescut consumul de alcool cumpărat, adică fiscalizat și inventariat. Reversul medaliei este faptul că, cel mai probabil, consumul de alcool era la fel de ridicat ca în prezent, însă lipsa contabilizării alcoolului fabricat în gospodăriile proprii a redus cifrele din urmă cu 10 ani.


În altă ordine de idei, România cheltuie cei mai mulți bani pe mâncare în UE, 26.4% din totalul cheltuielilor față de media europeană de 11.1%. De partea cealaltă, țara noastră este "lanterna roșie" la capitolele asigurare (0.5% față de media europeană de 2.5%), respectiv restaurante și cafenele (1.9% față de media europeană de 7.1%).

Ultimele Stiri
abonare newsletter