Actualitate

Dăncilă a declarat că se vor aproba măsurile pentru implementarea proiectului spitalului regional din Cluj

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, joi, că în şedinţa Executivului va fi aprobat un memorandum privind măsurile necesare pentru implementarea proiectelor de construcţie a spitalelor regionale de urgenţă din Iaşi, Cluj şi Craiova.

"Aprobăm astăzi printr-un memorandum măsurile necesare pentru implementarea proiectelor de construcţie a spitalelor regionale de urgenţă din Iaşi, Cluj şi Craiova, în două etape. Facem demersul să obţinem suplimentarea cofinanţării europene nerambursabilă şi alocarea în viitorul ciclu de finanţare al Programului Operaţional Regional 2021-2027 a sumelor necesare executării lucrărilor de construcţie aferente celor trei spitale regionale de urgenţă. Prima etapă finanţată din Programul Operaţional Regional 2014-2020 va avea ca obiective întocmirea proiectelor tehnice şi verificarea acestora, întocmirea planurilor de reorganizare locală, a planurilor de tranziţie, a caietelor de sarcini pentru execuţie lucrări de construire, precum şi sprijin tehnic pentru pregătirea aplicaţiilor de finanţare pentru etapa a doua. A doua etapă, finanţată din Programul Operaţional Regional 2021-2027, va avea ca obiective executarea lucrărilor de construire şi operaţionalizarea celor trei spitale regionale de urgenţă", a spus Dăncilă, în debutul şedinţei de Guvern.

Ea a precizat că, potrivit studiilor realizate de experţii BEI, costurile totale pentru construcţia şi dotarea celor trei spitale sunt de aproximativ 400 de milioane de euro pentru fiecare în parte.

"De aceea, am cerut şi cele două etape şi ştiu că s-au făcut multe speculaţii legate de acest aspect. Acum, de la UE avem 150 de milioane pentru cele trei spitale, iar dacă faceţi calculul numai pentru un spital avem nevoie de 400 de milioane euro. (..) Prima etapă la care am făcut referire să o putem acoperi din suma dată de la UE şi în a doua etapă să avem o suplimentare a fondurilor, astfel încât să putem pune în practică aceste proiecte deosebit de importante pentru România", a afirmat prim-ministrul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter