Actualitate

S-au grăbit cu promisiunile. Modernizarea străzii Bună Ziua s-a împotmolit

Proiectul de modernizare a străzii Bună Ziua, anunțat cu surle și trâmbițe de municipalitate, acumulează deja luni de întârziere și nici măcar nu a început.

După ce s-a lăudat că municipalitatea a primit înapoi strada Bună Ziua de la Guvern, a anunțat deblocarea proiectelor imobiliare și demararea proiectului pentru lărgirea străzii, viceprimarul Dan Tarcea spune că lucrurile s-au împotmolit și că proiectul de modernizare, care nu început încă, a acumulat deja întârzieri.

“Din nefericire, cu strada Bună Ziua suntem puțin blocați. Deja suntem în a 8-a săptămână de când am trimis spre publicare anunțul de licitație pentru mutarea rețelelor. Fără această licitație nu putem să votăm indicatorii tehnico-economici pentru studiul de fezabilitate. Termenul legal pe care îl are Agenția Națională pentru Achiziții Publice este de 9 zile lucrătoare, dar uitați că deja suntem în a noua săptămână în care nu ne-au dat niciun răspuns. Ei au obligația să ne spună dacă resping dosarul și ni-l trimit să îl refacem sau ne spun că dosarul este bun și îl publicăm pentru a face licitația. Termenul de licitație ar trebui să fie de 30 de zile, discutăm de o licitație mică pentru mutarea rețelelor, discutăm de 400.000 de lei, deci nu este o valoare mare, dar totuși ea are un blocaj, din nefericire. Avem două luni de întârziere din cauza ANAP-ului că nu publică acest anunț. Suntem pregătiți, am identificat terenurile, suntem aproape gata cu partea de evaluare, așteptăm și această licitație pentru că celelalte lucrări le vor face cei de la RADP. Suntem aproape gata cu studiul de fezabilitate, doar trebuie introdusă suma de la licitație”, a spus viceprimarul Dan Tarcea la o emisiune la radio.


În luna septembrie, Tarcea declara că în primăvara anului viitor vor demara lucrările pentru lărgirea străzii Bună Ziua. Anul trecut, municipalitatea dădea o lovitură dezvoltatorilor imobiliari din zonă sistând eliberarea autorizațiilor de construire din cauza încărcării foarte mari a traficului.

Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, după modernizare, strada Bună Ziua ar urma să aibă 3 benzi de circulație (2 dintre acestea cu sens de mers înspre Calea Turzii), pistă de biciclete, 2 trotuare (lățime trotuar 2m, lățime bandă carosabil 3,25m, pistă bicicliști 2,25m).


Mai mult, pentru descongestionarea traficului în zonă, Primăria Cluj-Napoca mai are în vedere și amenajarea a 2 sensuri giratorii: la intersecţia străzilor Bună Ziua-Măceşului-Trifoiului și la intersecţia străzilor Calea Turzii-Mihai Românul.

„Vom vedea dacă vor fi două benzi înspre Bună Ziua şi una înspre strada Fagului, va avea piste de biciclete, va avea trotuare, va fi o stradă ultramodernă. Pe un sens vor fi două benzi. Astăzi, cele două benzi sunt spre ieşire spre Calea Turzii, aşa arată astăzi proiectul. Acest proiect a fost în dezbatere publică. Am considerat că dacă discutăm de o stradă nouă şi vrem să încurajăm mersul pe bicicletă şi folosirea de mijloace alternative sunt necesar să implementăm şi benzile de biciclete. Aşa a reieşit şi din dezbaterile publice într-o manieră covârşitoare cu piste de biciclete. Nu trebuie să ne gândim astăzi că pistele de biciclete nu au continuitate. Dacă nu începem astăzi niciodată nu vor avea continuitate. Trebuie continuat acest proces pentru biciclişti”, a mai spus Tarcea.


“Ne dorim să facem legătura şi cu cartierul Borhanci. Situaţia de pe strada Fagului este puţin diferită faţă de Bună Ziua, avem un profil de 16 metri şi din nefericire sunt câteva construcţii care vor fi afectate de această lărgire. Acolo trebuie să expropriem şi clădiri. Suntem în faza de studiu, vrem să terminăm Bună Ziua. Strada Bună Ziua la intersecţie cu strada Trifoiului şi Măceşului este un tronson foarte important şi aglomerat”, a continuat viceprimarul.

Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca


În 3 septembrie a fost demarată o licitație pentru mutarea rețelelor. Avem termen ca până la sfârșitul lunii octombrie să aprobăm studiul de fezabilitate în Consiliul Local, acolo trebuie să avem şi valoarea exproprierilor. Discutăm de aproximativ 60 de parcele care vor trebuia expropriate şi sper ca în şedinţa din luna octombrie să aprobăm indicatorii tehnico-economici după care intrăm în linie dreaptă şi trecem la partea de proiectare. După care vom putea trece la construcţii. Dacă lucrurile merg aşa cum le-am programat, anul viitor în primăvară vom putea începe lucrările la lărgirea străzii Bună Ziua” (septembrie 2018).

Ultimele Stiri
abonare newsletter