Actualitate

Noroc cu proiectul lui Boc de parcări “park&ride”, că și-a amintit și Alin Tișe de un proiect uitat la sertat de 6 ani

Primăria și Consiliul Județean Cluj și-au dat mâna și au încheiat un protocol de colaborare în vederea realizării unor parcări de tip “park&ride”. Acum, forul județean plătește peste 12.000 de euro pe diverse studii pentru realizarea unui centru expozițional și a parcării park&ride. Centru internaţional de congrese, conferinţe şi expoziţii este un proiect anunţat de Tișe în urmă cu 4 ani şi folosit în campaniile electorale din 2012 şi 2016.

Consiliul Județean achiziționează servicii de investigare geotehnică a terenurilor de fundare pentru imobilele aflate în Cluj-Napoca strada Traian Vuia pentru realizarea unui centru expozițional și pentru parcare de tip park&ride. Terenurile se află pe strada Traian Vuia nr. 149-151, exact adresa Aeroportului Internațional Cluj, o parte a terenurilor fiind în proprietatea județului Cluj și o parte în proprietatea statului român, în administrarea Ministerul Administrației și Internelor, Unitatea Specială de Aviație.

Valoarea totală estimată a contractului este de 55.000 de lei fără TVA.


“Având în vedere direcțiile strategice de dezvoltare ale județului Cluj pentru demararea obiectivului «centru expozițional plus park&ride» este necesară achiziția studiilor de specialitate aferente amplasamentului pe o suprafață de 11 hectare care să corespundă cerințelor studiului. Lucrările de investigare geotehnică solicitate sunt foraje, penetrări, prelevare de probe și analizarea lor în laboratoare de specialitate și întocmirea unui studio geotehnic. În funcție de scopul investigației/cercetării geotehnice – identificarea nivelului apelor subterane, verificări ale fundațiilor existente, tipul de teren, stratificația terenului – se impun lucrările necesare în faza de teren și determinările minime de laborator. De asemenea, în unele cazuri temeinic justificate, pot interveni situații când sunt necesare investigații mai ample: sondaje sau excavări suplimentare, determinări speciale de laborator”, se arată în caietul de sarcini.

În luna octombrie, CJ Cluj a revocat dreptul de administrare al aeroportului asupra unui teren în suprafaţă de peste 4 hectare în vederea realizării unei parcări de tip park&ride. Cele 4 hectare se adaugă celor 12 hectare de teren din vecinătatea aeroportului pe care Alin Tişe a pus ochii încă din campania electorală când a promis realizarea unui centru internaţional de congrese şi expoziţii, lucru nerealizat nici până în ziua de astăzi.


Parcarea de tip “park and ride” ar urma să aibă aproximativ 1.000 de locuri de parcare și ar urma să fie realizată sub nivelul solului, aproximativ cu o jumătate de nivel, astfel încât să poată fi ridicat și un etaj. Parcarea se află în zona de protecție a culoarului de zbor al avioanelor, motiv pentru care nu poate fi înălțată mai mult de unul sau două niveluri.

Potrivit protocolului de colaborare, Primăria Cluj-Napoca va asigura realizarea unor stații pentru mijloacele de transport în comun cu dotările și infrastructura aferentă, stații de bike sharing, amenajare acces auto/pietonal, iar Consiliului Județean îi revine realizarea, administrarea și întreținerea parcării “cu mențiunea că aceste facilități vor funcționa contra cost, taxele urmând a fi stabilite și încasate de către județul Cluj”.


Protocolul va fi valabil pe o perioadă de 49 de ani cu posibilitatea prelungirii.

“La intrările în Cluj astăzi funcţionează parcarea de la Polus ca o parcare park&ride, laşi maşina şi foloseşti transportul în comun. Avem două capete mari, la venirea dinspre aeroport unde împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Alin Tişe încercăm să găsim nişte suprafeţe de teren. Consiliul Judeţean are o suprafaţă de teren adiacentă aeroportului care poate fi utilizat pentru un parking de acest fel. La fel dinspre Floreşti, suntem în discuţii cu reprezentanţii unui hipermarket şi cu USAMV pentru a realiza pe locaţia parcării Billa un parking suprateran”, spunea anul trecut primarul Emil Boc.

Etichete: emil boc alin tise
Ultimele Stiri
abonare newsletter