Actualitate

Tarifele pentru parcare vor CREȘTE începând de anul viitor

Primăria municipiului Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică referitor la proiectul de Hotărâre privind stabilirea taxelor administrate de către Serviciul Public de Interes Local pentru administrarea parcărilor din municipiul Cluj-Napoca.

Tarifele pentru abonamentele de parcare în Cluj-Napoca vor fi dublate de anul viitor în timp ce în zona centrală pentru o oră de staționare se va plăti 7 lei, informează InfoCluj.eu.

Prima propunere de modificare a tarifelor de parcare în municipiul Cluj-Napoca apare la modul de taxare  care va fi perceput pentru parcări, copertine și garaje cu abonament situate în cartierele orașului. Astfel, municipalitatea intenționează să treacă de la taxarea pe metru pătrat (5 lei/mp/an pentru persoane fizice, respectiv 18 lei/mp/an pentru persoane fizice) la taxarea pe unitate de parcare, adică 63 lei/persoană fizică, respectiv 225 lei/persoană juridică pentru o parcare. Dacă se ia în considerare faptul că dimensiunea standard pentru o parcare este de 12 metri pătrați, putem observa că primăria vizează o creștere anuală a tarifului de parcare de 3 lei pentru persoane fizice, respectiv 9 lei pentru persoane juridice.


Deținătorilor de parcări, copertine și garaje cu contract de închiriere li se va schimba modul de taxare de la taxarea pe metru părat la taxarea pe parcare. Astfel nu vor mai plăti 4 lei/mp/an persoană fizică și 16 lei/mp/an persoană juridică ci 50 de lei /parcare/an persoană fizică respectiv 200 lei/parcare/an persoană juridică. O creștere de 2 lei la persoanele fizice respectiv 18 lei la persoanele juridice.

Tarifele de parcare în parking-urile din cartiere vor  rămâne neschimbate în propunerea supusă dezbaterii publice. Prin urmare minicipalitatea a propus păstrarea tarifului pentru riverani la 110 lei/an/persoane fizice respectiv 840 lei/ an persoane juridice.


Marea supriză în politica de parcări a primăriei vine în propunerea de tarifare pentru 2019 la abonamentele de parcare din zona centrală - ZONA II. Aici, potrivit documentului supus dezbaterii publice, de la 50 de lei cât este în prezent prețul plătit de către o persoană fizică se intenționează creșterea la 100 de lei. În cazul persoanelor juridice de la 70 lei tariful propus este de 140 lei. Acest lucru echivalează propriu-zis cu dublarea efectivă a tarifului la abonamentele pe ZONA II.

Taxarea orară pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală ZONA I (parcometre) va crește de la 2 lei pentru 30 de minute de staționare la 2,5 lei.  Pentru o oră, care în prezent este taxată cu 5 lei, municipalitatea dorește creștera tarifului la 7 lei. Pentru două ore, majorarea va fi de la 10 lei la 14 lei.


De aemenea trebuie reținut faptul că vor fi modificate și tarifele pentru parkingul de pe strada Moților cunoscut sub denumirea de parkingul Primăriei. Noile tarife propuse vor fi similare celor din ZONA I.

Etapa consultării publice inițiată are loc în perioada 23 octombrie - 6 noiembrie 2018.


 

Etichete: cluj tarife parcare
Ultimele Stiri
abonare newsletter