Actualitate

Tarcea: Clujul, în topul oraşelor din Europa ca număr de maşini pe cap de locuitor

“Cluj-Napoca este un oraş top în Europa în ceea ce priveşte numărul de maşini pe cap de locuitor”, spune viceprimarul Dan Tarcea, care adaugă că 200.000 de autoturisme tranzitează oraşul.

“Sunt 155.000 de maşini înmatriculate în Cluj, mai sunt încă vreo 20.000 care sunt în Cluj dar pe firme de leasing sau înmariculate în alte judeţe, plus încă 20.000 de maşini care sunt ale studenţilor. Practic, noi avem vreo 200.000 de maşini fără cele care tranzitează oraşul. Asta înseamnă că la fiecare două persoane există o maşină. Suntem în top în Europa ca număr de maşini pe cap de locuitor având în vedere că 20% din populaţia Clujului este tânără, sub 18 ani, şi nu are maşină şi alte 10-15% sunt trecuţi de 70-80 de ani care, la fel, nu mai deţin o maşină în proprietate”, a spus Tarcea, miercuri, la un post de radio.

Acesta spune că alternative la haosul din trafic este construcţia de parkinguri.


“Numărul de maşini în Cluj este foarte mare şi trebuie să oferim alternative. Alternativele sunt parkingurile în care să putem elibera aleile, să putem elibera spaţiile verzi care astăzi sunt ocupate de maşini, să demolăm garajele şi pe locul garajelor să facem parkinguri, să creştem calitatea vieţii şi calitatea spaţiului de locuit. Şi avem cele patru parkinguri care sunt într-o fază mult mai avansată, este vorba de Hasdeu care a fost început de multă vreme şi au fost diverse blocaje, dar am reuşit să deblocăm lucrurile şi până la sfârşitul acestui an trebuie să avem autorizaţia de construire. Discutăm de Primăverii nr. 20, Primăverii nr. 8, Mogoşoaia nr.7. Până acum lucrurile au mers bine şi firmele care au câştigat licitaţiile, aşa pare până astăzi, că nu au probleme de natură financiară, au mai făcut lucrări în Cluj-Napoca, lucrări pe care le-au terminat în timp util. Până în anul 2020 ar trebui să fie gata toate cele patru parkinguri având în vedere că vom da ordinul de începe a lucrărilor ori anul acesta pe final, ori la începutul anului viitor în funcţie de cum vor fi gata autorizaţia de construire şi proiectul tehnic”, a mai spus Tarcea.

Tarcea a vorbit şi depre garajele care au fost sau urmează să fie demolate.


“Pe Brateş au fost demolate 29 de garaje, încă 5 garaje urmează să fie demolate în perioada următoare, cele 29 de garaje au fost fără autorizaţie de construire, cele 35 obturează strada şi putem să lărgim şi strada şi să facem locuri suplimentare de parcare, urmează zona Parâng, acolo vom demola undeva în jur de 90-100 de garaje, plus în cele trei locaţii Primăverii 20, Primăverii 8 şi Mogoşoaia 7. Acest proces de demolare va continua. Avem 50 de locuri în care noi analizăm posibilitatea demolării garajelor. Facem verificări din punct de vedere a proprietăţii. La unele din garajele pe care le-am demolat erau două nivele subterane în care oamenii şi-au făcut inclusiv cramă. Garajele sunt folosite pentru alte scopuri decât pentru a parca maşina. Trotuşului 5, Albac-Azuga, Liviu Rebreanu 5, acolo unde mai facem parkinguri vom demola garaje, am identificat pe strada Nicolae Titulescu încă 7 locuri unde am putea face parkinguri, şi aici vor fi demolate garajele. Este un obiectiv de a îmbunătăţi viteza mijloacelor de transport în comun”, a mai spus viceprimarul.

În ceea ce priveşte Nicolae Titulescu, unde Primăria vrea să mute maşinile parcate de-a lungul bulevardului în parkinguri, modernizarea va începe doar peste 6 luni.


“Astăzi, pe Titulescu sunt aproape 400 de maşini care sunt parcate de-a lungul străzii pe ambele sensuri. Acest bulevard a fost proiectat la patru benzi să colecteze tot traficul care era generat de traficul din zonă. Astăzi, funcţionează o bandă şi jumătate şi să ieşi din Gheorgheni, de multe ori, este o adevărată aventură. Trebuie să prioritizăm mijloacele de transport în comun. Dacă te-ai urcat de la capătul liniei 25 să poţi să faci 10 minute până în Piaţa Cipariu nu 30 de minute. Pe Titulescu sunt şi trotuare generoase, unde, în urma unui concurs de soluţii vom putea vedea dacă putem face piste pentru biciclete”, a mai spus Tarcea.

abonare newsletter