Actualitate

O clujeancă a creat un algoritm care identifică ştirile false

Rada Mihalcea şi echipa ei de la Universitatea Michigan au inventat un sistem digital care depistează ştirile false, de multe ori cu mai mare precizie decât oamenii. De-a lungul timpului, clujeanca a fost distinsă cu mai multe premii.

sursa foto adevarul.ro sursa foto adevarul.ro

Algoritmul creat de Rada Mihalcea analizează textul scris, verificând structura gramaticală, punctuaţia şi complexitatea mesajului. Determină apoi, pe baza acestei analize, dacă articolul are sau nu ca scop manipularea şi dezinformarea celor care îl citesc, scrie digi24.ro

Sistemul digital poate fi folosit atât de motoarele de căutare, cât şi de siteurile de ştiri.


Într-un interviu pentru site-ul Digital Trends, cercetătoarea româncă spune că a luat decizia de a se implica în lupta cu ştirile false când a văzut efectele negative majore pe care acestea le pot avea atât asupra evenimentelor politice importante, cât şi asupra vieţii de zi cu zi.

Rada Mihalcea, profesor asociat la Universitatea Michigan, din SUA, a fost inclusă în top 100 cercetători în domeniul inteligenţei artificiale din Statele Unite, distincţie primită din partea preşedintelui american Barack Obama. Ea a devenit şi cetăţean de onoare al oraşului Cluj-Napoca.


Cercetătoarea predă la Universitatea Michigan, una din instituţiile de învăţământ superior de top din lume. A lucrat pentru Google, Microsoft şi Samsung pe diferite proiecte.

Clujeanca a fost distinsă cu un „Google Awards Grant“ în 2005, în 2008 – cu un „Career Award“ (un premiu pentru carieră) din partea Fundaţiei Naţionale de Ştiinţă din SUA, iar în 2010 a fost inclusă în top 100 al cercetătorilor din SUA –  distincţie primită din partea preşedintelui SUA, Barack Obama.  Tot atunci a luat Premiul Academiei Române, acordat pentru merite în Ştiinţă şi Tehnologie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter