Actualitate

Își recunoaște Emil Boc vina pentru dezastrul de la Pata Rât? Primăria plătește 2,7 mil. € pentru o stație de tratare a levigatului

După ce ieri Consiliul Județean Cluj a alocat 5 milioane de euro pentru repararea dezastrului ecologic de la Pata Rât, acum e rândul Primăriei să bage adânc mâna în bugetul local: 2,7 milioane euro plătește RADP Cluj pentru montarea unei stații de tratare a levigatului la platformele temporare de deșeuri.

În ședința de Consiliu Local, pe ultima sută de metri, a fost introdus un proiect de hotărâre privind “aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru montarea unei stații de tratare levigat și stație de tratare deșeuri la platforma de depozitare temporară”.

„Necesitatea lucrărilor propuse în studiul de fezabilitate  – etapa I – este argumentată de dezvoltarea unui sistem de gestionare a deșeurilor care să reducă impactul asupra mediului prin îmbunătățirea serviciilor actuale, proiectul propus urmărește problemele de mediu și cele operaționale legate de generarea și gestionarea deșeurilor. Sistemul propus de stocare temporară este adaptat la nevoile municipiului Cluj-Napoca și a fost identificat ca fiind cel mai eficient din punct de vedere al costurilor și accesibil pentru cetățeni. Platforma amenajată va fi folosită pentru depozitarea deșeurilor menajere ridicate de către firmele de curățenie și ridicare. Amenajarea unei noi instalații de selectare a deșeurilor va duce la o mai bună și rapidă reciclare a acestora cât și benefice mediului”, transmite municipalitatea.


Elaboratorul studiului este SC Electroplus SRL  - proiectant general și SC MVS Procons SRL – proiectant specialitate drumuri și poduri la comanda RADP Cluj-Napoca.

Valoarea estimată a investiției este de 12,7 milioane lei, iar durata de realizare este de 5 luni. Finanțarea investiției se face de la bugetul local.


Potrivit Primăriei, noua stație de tratare a levigatului va fi amplasată pe strada Platanilor, capacitatea de prelucrare fiind de 40 t/oră, 320 t/zi.

Pe lângă acești bani, Primăria va mai plăti și jumătate din suma de 5 milioane de euro pentru închiderea Pata Rât.


“Având în vedere că rampa are gunoaie din tot județul, nu putem opri închiderea. Există o discuție și Primăria este de acord să vină să contribuie și ea prin ADI sau alte formule. Nu putem închide parțial rampa acum, trebuie închisă toată rampa, pe toate cele 21 hectare, nu doar cele 18 hectare care sunt în amplasament”, a precizat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

O expertiză comandată de Consiliul Județean a scos la la iveală că vinovată de producerea alunecărilor de teren ar fi Primăria cu depozitele ei temporare de deșeuri.


Sub această rampă provizorie, Primăria Cluj a construit un sistem de drenaj care nu a fost interconectat cu un canal de colectare a apei și a levigatului. Astfel, toata apa de la ploi sau cea folosită de pompierii de la ISU Cluj, pentru stingerea incendiilor, care au fost cu zecile în ultima vreme, s-a scurs prin vechea groapa de gunoi și astfel a provocat alunecarea imensă.

„Conform experților, cauzele probabile care au determinat producerea alunecării de teren la depozitul de deșeuri Pata Rât sunt (...) existența la baza depozitului a unui strat foarte slab (noroi-mâlos-argilos), rezultat mai ales din nămolul adus de la stația de epurare a municipiului Cluj-Napoca (87.730 de tone), nămol care prin saturare a opus rezistență mică la alunecare și prin care se presupune că s-a produs alunecarea (...) prezența unor izvoare subterane sub masa depozitului, lucru care a facilitat menținerea umidității ridicate în masa depozitului. Izvoarele subterane provin din descărcarea freaticului sub presiune care a fost identificat la partea superioară a depozitului în special spre depozitul nou RADP; infiltrarea în depozitul Pata Rât în lucru, neprotejat însă, a apelor pluviale scurse de pe versantul dintre cele două depozite în perioada aprilie-mai 2017; infiltrarea în depozitul vechi a apei și levigatului provenite de la depozitul nou deschis la partea superioară. Infiltrațiile de apă au fost abundente în perioada de stingere a incendiilor produse la depozitul nou, superior”.


În ședința de ieri, reprezentanții forului județean se arătau optimiști și spuneau că anul viitor tot ceea ce înseamnă probleme legate de rampa de la Pata Rât vor fi istorie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter