Actualitate

Tardiv. Controale pe Lacul Beliș după dispariția șefului APIA, Adrian Zaharia

Prefectul Ioan Aurel Cherecheş a dispus ample controale în zona lacurilor Beliş-Fântânele şi Tarniţa pentru a se vedea în ce măsură proprietarii de bărci şi ski-jet-uri respectă legislaţia.

Măsura a fost luată în contextul evenimentului de sâmbătă seara în urma căruia directorul APIA Cluj, Adrian Zaharia a dispărut în apele lacului Beliş, scrie presa locală. Potrivit prefectului, în acţiunile de control vor fi implicate toate instituţiile cu atribuţii în protecţia mediului, ordine publică, administrarea apelor şi navigat.

Verificările vor viza, printre altele, modul în care sunt respectate reglementările cu privire la înregistarea şi luarea în evidenţă a ambarcaţiunilor şi măsurile de siguranţă pentru cei aflaţi în bărci. Reprezentanţii Căpităniei Dej au declarat că la nivelul Autorităţii Navele Române există discuţii în vederea adoptării unui act normativ care să interzică ski-jet-urile pe lacurile interioare, aşa cum se întâmplă în Elveţia. Lacurile Tarniţa şi Beliş-Fântânele continuă să fie transformate, în fiecare weekend, de către proprietarii de bărci cu motor în locuri pentru sporturi nautice. Deşi din cele două lacuri este asigurată apa potabilă pentru sute de mii de clujeni, deţinătorii de ambarcaţiuni cu motor termic nu ţin cont de acest lucru şi nici de faptul că legislaţia interzice navigaţia bărcilor cu motor termic.


Problema încălcării legii în zona Tarnița și Beliș-Fântânele este veche. Pe aceste lacuri nu sunt respectate normele legale privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi a faunei sălbatice, care interzic categoric intrarea pe suprafaţa ariilor naturale protejate şi practicarea sporturilor, în afara drumurilor permise accesului public, cu mijloace motorizate bazate pe folosirea combustibililor fosili. În fiecare weekend în care vremea permite, pot fi văzute pe cele două lacuri atât skyjeturi, cât şi bărci cu motor folosite pentru plimbări pe apă. În zona Tarniţa şi Fântânele sunt foarte mulţi deţinători de bărci cu motor şi alte ambarcaţiuni de acest tip. Aproape la fiecare casă de vacanţă de pe malurile celor două lacuri există câte o barcă ancorată de ponton pentru a purtea fi folosită la plimbări în sezonul de vară.

De altfel, inclusiv directorul APIA Cluj s-a afișat deseori cu poze pe contul de FB conducându-și barca pe lacul Beliș-Fântânele.


Adrian Zaharia a dispărut mai bine de 48 de ore, după ce barca în care se afla a fost văzută pe lac, navigând în derivă.

Adrian Zaharia, șeful APIA Cluj, se afla la Beliș, la cabana lui, alături de mai mulți prieteni, când a decis să iasă singur pe lac cu barca. În barca acestuia au fost găsite sticle, semn că ar fi fost într-o avansată stare de ebrietate. În timp ce naviga, acesta nu a observat o altă barcă în care se aflau doi adulți și doi copii, iar pentru a evita impactul, alarmat de strigătele acestora, a virat brusc și a căzut din barcă. Martorii susțin că Adrian Zaharia s-a dus direct la fund.

Ultimele Stiri
abonare newsletter