Actualitate

Fascinația trecutului. Taberele Medievale - o lume de poveste şi eroi adevăraţi! – FOTO

Taberele Medievale deschid copiilor și adulților, deopotrivă, o poartă către alte timpuri: o lume de poveste, cu idealuri înalte şi eroi adevăraţi și unde sunt transpuși în lumea fascinantă a cavalerilor şi domniţelor.

La orice festival și mai cu seamă de Zilele Clujului, strada Potaissa și Zidul Cetății își așteaptă vizitatorii să descopere fragmente de istorie care vor rămâne pentru totdeauna inaccesibile în realitatea noastră cotidiană. Tabere istorico-militare, antice și medievale, ateliere practice sau lupte cu gladiatori, sute de clujeni participă la aceste lecții de istorie.

Și în acest an, în cadrul festivalului “Zilele Clujului” s-a organizat o tabără medievală pe strada Potaissa în vecinătatea Zidului Cetăţii, unde doritorii au avut posibilitatea de a vedea şi participa la diverse activităţi specifice vieţii medievale.


Grupurile de reconstituire istorică “Terra Ultrasilvana”, „Paladinii de Terra Medies” şi „Străjerii de Bistriţa” au deschis o tabără medievală unde au arătat cu mândrie diverse activităti şi tradiţii conform traiului din secolele XV și XVI.

Publicul a fost atras de muzica şi dansurile tradiţionale performate de domnişoare in veşminte autentice şi au putut vedea sau chiar încerca de a mânui şi purta diverse arme şi armuri făurite de membrii fiecărui grup. În fiecare an de “Zilele Clujului”, Tabăra Medievală, respectiv Tabăra Antică, sunt locurile de atracţie pentru pasionaţii tradiţiilor şi obiceiurilor medievale, numărul celor interesaţi crescând de la an la an.


Armura, cea mai scumpă lucrare

Fiecare grup şi-a confecţionat propriile echipamente, arme şi haine din diverse materiale. Rochiile purtate de doamne si domnişoare au fost făcute din materiale fine cum ar fi mătasea în culori vibrante, iar tuniciile ostaşilor şi cavalerilor au făcut uz de materiale mai simple ca pânza şi lâna, în culori reprezentative pentru fiecare grup, multe dintre ele având un blazon cusut fie pe piept fie pe spate. Armurile au fost, de departe, cele mai laborioase şi probabil mai scumpe lucrări, făcute din metal rezistent folosind metode relativ simple de forjat. Membrii grupurilor au dispus de mai multe stiluri de căşti şi mănuşi de platoşă, echipamentul de protecţie pentru restul corpului constând din cămăşi de zale și tunici din lână sau piele, mulţi optând la folosirea scuturilor ca principala formă de apărare.


Scuturile din lemn, piele şi metal veneau în diferite forme şi dimensiuni, pe lângă acelea rotunde sau triunghiulare cunoscute de majoritatea lumii, au fost şi aşa numitele “kite shields” care aveau dimensiuni impresionante, acoperind un ostaş de la umăr până aproape de călcâi. Deşi aveau o greutate pe măsură, cei care au preferat o formă mai uşoară de protecţie au avut la dispoziţie “bucklers”, scuturi mici metalice cât un capac de oală, folosite mai mult pentru a deflecta loviturile decât a le para direct.

Autentic de la A la Z


Armele puse la vedere au fost forjate într-o manieră asemănătoare, dându-se atenţie ca forma, dimensiunea, balansul şi greutatea fiecăreia să fie cât mai autentice cu cele din era medievală. Printre arme s-au numărat suliţi, securi de război, halebarde, spade, săbi lungi şi chiar “zweihander”, săbi enorme care, deşi fiind autentice din punct de vedere istoric, par a fi venite din romane de fantezie pentru a ucide balauri.

Interesul pentru istorie influențat de seriale


Interesul pentru a viziona, învăţa şi participa în aceste activităţi a crescut exponenţial în ultimii ani, mulţi dintre membrii acestor grupuri bănuiesc că dorinţa de a nu uita tradiţiile istorice cu trecerea timpului şi influenţa serialelor, filmelor şi documentarelor cu tematică istorică fiind motivele principale pentru această creştere. Deşi publicul a devenit interesat relativ recent, fiecare dintre grupurile de reconstituire istorică a practicat aceste tradiţii şi activităţi pe perioade îndelungate între 5 şi 8 ani, pasiunea lor atrăgând tot mai mulţi doritori care devin membri noi.

De departe, de “Zilele Clujului” publicul a fost interesat de demonstraţia de lupte folosind arme autentice medievale, membrii grupurilor oferind o competiţie de arte marţiale medievale istorice, un eveniment atât de captivant încât şi vremea urâtă de afară a fost complet ignorată.

Curajoşii competitori au ţinut multe dueluri folosind în principal spade cu scut, spade cu buckler sau săbi lungi de două mâini, fiecare demonstrându-şi iscusinţa în a se lupta conform stilurilor învăţate din manualele scrise şi lăsate de maeştri din era medievală, cel mai popular printre toţi membrii fiind cel din şcoala germană, lăsat în urmă de maestrul spadasin Johannes Liechtenauer. Nu mai puţin de 16 luptători au participat în această competiţie, câştigând aplauze şi fani dacă nu dueluri. Câstigătorul turnirului a fost premiat ca și “campion al Clujului” şi a primit ca premiu un pumnal valoros făcut dintr-o imitaţie de oţel de Damasc, un material adesea folosit la forjarea armelor medievale de pe vremuri datorită rezistenţei sale însă a cărui secret de manufacturare a fost pierdut demult.           

Articol scris de Vasile Hotea, student la FSPAC - departamentul Jurnalism, an I

Ultimele Stiri
abonare newsletter