Actualitate

ANCHETĂ la Liceul pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca, după ce o supraveghetoare de noapte a LOVIT O ELEVĂ

Anchetă la Liceul pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca, după ce o supraveghetoare de noapte a lovit o elevă Liceul pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca a declanşat luni o anchetă, după ce pe Facebook a apărut un filmuleţ cu o supraveghetoare de noapte care loveşte o elevă.


Purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj, Amalia Gurzău, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că la liceu a avut loc o altercaţie între două eleve, iar supraveghetoarea de noapte a încercat să le despartă.
”În cadrul Liceului pentru Deficienţi de Auz se verifică situaţia creată, este o anchetă, s-a format o comisie de verificare a incidentului. 
Din primele informaţii a fost o altercaţie între două eleve ale liceului, iar supraveghetoarea de noapte a încercat să intervină şi să le despartă. Nu există urmări de agresiuni fizice sau aspecte care să pună în pericol integritatea fizică sau psihică a vreuneia dintre cele două eleve”, a spus Gurzău.
Rezultatul comisiei de anchetă va fi trimis şi ISJ Cluj.
Pe Facebook a fost postat duminică seara un filmuleţ cu incidentul de la liceu.

Parchetul, sesizat în cazul elevei


Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca şi Ministerul Educaţiei în cazul elevi bătute de la Liceul pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat al CEDCD transmis luni, demersul Centrului are loc în urma sesizărilor primite de la mai mulţi părinţi ai elevilor liceului clujean.


„CEDCD a preluat cazul referitor la abuzurile şi relele tratamente aplicate elevilor din cadrul Liceului Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz din judeţul Cluj. În urma sesizărilor primite de la mai mulţi părinţi ai elevilor din acest liceu şi în contextul abuzurilor şi maltratării unei eleve din clasa a VII-a a acestui liceu, CEDCD a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. De asemenea, CEDCD va acorda suport legal minorei agresate în şcoală de către cadrul didactic în cauză şi familiei acesteia”, se arată în comunicat.

Preşedintele CEDCD, Mădălina Turza, a subliniat că şcolile speciale din România nu se dezic de la abuzuri şi violenţe împotriva copiilor cu dizabilităţi, „pe care le perpetuează în linişte în spatele uşilor închise”.


„Ca şi în cazul Şcolii Speciale nr. 4 din Bucureşti vom face toate demersurile legale pentru pedepsirea vinovaţilor şi stabilirea răspunderii delictuale atât din punct de vedere penal, cât şi civil. Tratamentul inuman al copiilor cu dizabilităţi trebuie să înceteze, iar aceste şcoli trebuie să facă obiectul unei anchete publice pe care MEN o amână de ani”, a spus Turza.

Liceul pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca a declanşat luni o anchetă, după ce pe Facebook a apărut un filmuleţ cu o supraveghetoare de noapte care loveşte o elevă.


Avocatul Poporului s-a sesizat

Şi Avocatul Poporului va face o anchetă în cazul elevei bătute de la Liceul pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca vizând posibila încălcare a unor articole din Constituţie privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, protecţia copiilor şi a tinerilor şi protecţia persoanelor cu handicap.


Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului transmis luni, instituţia s-a sesizat din oficiu în legătură cu incidentul de la liceul clujean.

”Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va efectua o anchetă în legătură cu incidentul de la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca, în care o elevă ar fi fost agresată de o angajată. Sesizarea din oficiu şi ancheta vizează posibila încălcare a art. 22, art. 49 şi art. 50 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, protecţia copiilor şi a tinerilor şi protecţia persoanelor cu handicap”, se arată în comunicat.

abonare newsletter