Actualitate

Parcul Feroviarilor se transformă în Grădina Someşului. Cum va arăta unul dintre cele mai mari parcuri din Cluj - FOTO

Parcul Feroviarilor va trece printr-un amplu proces de modernizare în urma unui concurs de soluţii la care au participat arhitecţi din toată Uniunea Europeană.

Concursul de soluţii, organizat de Primăria Cluj-Napoca, a avut ca scop selectarea celei mai bune soluții în vederea reabilitării peisagere și reactivării Parcului Feroviar Cluj-Napoca, pentru atribuirea contractului de proiectare.

“(...) Vorbim despre remodelarea Parcului Feroviarilor. Este o discuţie care a început de multă vreme, a parcurs ultimul deceniu, a devenit mai alertă începând cu 2017, când suprafaţa parcului a intrat în domeniul public şi a început să fie administrată de Primăria Cluj. Au fost întrebaţi cetăţenii oraşului nu numai din areal, ci şi din alte părţi. Am putea spune metaforic că s-a măsurat nevoia oraşului”, a declarat arhitectul Dan Clinci.


Primarul Emil Boc a declarat că municipalitatea preferă concursul de soluţii pentru calitatea oferită chiar dacă implementarea acestuia durează.

„Dacă ar fi să folosesc un singur cuvânt pentru tot ceea e se întâmplă aici acesta ar fi calitate (...) Când vorbesc de calitate vorbesc de concursul de soluţii. Aceste proiecte durează, nu se întâmplă de azi pe mâine, dar ceea ce se întâmplă e de calitate. Aceste demersuri de calitate sunt benefice chiar dacă presupun o perioadă de timp puţin mai lungă. Am preferat calitatea în detrimentul cantităţii. Am convingerea că şi concursul de soluţii pentru Parcul Feroviarilor va fi la acelaşi nivel de calitate şi se va corela cu Parcul Armătura şi concursul pentru malurile Someşului”, a precizat Emil Boc, prezent la eveniment.


Arhitectul Răzvan Vasiu spune că cei care au participat la concurs au avut de răspuns la următoarele cerinţe: să vină cu propuneri care să crească gradul de utilizare a parcului cu funcţiuni cât mai multe, să răspundă nevoilor comunităţii existente şi să aibă resurse pentru viitoarea dezvoltare imobiliară din vecinătate.

“Concurenţa a trebuit să imagineze un parc şi pentru prezent şi pentru viitor. Am vrut să maximizăm funcţia ecologică. Combinând toate aceste lucruri, concurenţii au creat o soluţie cu cadre diverse în toate anotimpurile, am încercat să ne imaginăm toate schimbările pe care le va suferi vegetaţia pe cele patru anotimpuri. Am încercat să imaginăm cele mai dificile scenarii”, a spus Vasiu.


Preşedintele juriului, arhitectul José Mayoral Moratilla, a precizat că speră ca Parcul Feroviarilor va deveni noul hub al Clujului.

“Sperăm să fie unul dintre hub-urile principale ale Clujului, bineîneţeles după Someş. Problematica concursului e destul de complexă, e un spaţiu verde, spaţiul unei comunităţi existente, dar şi viitoare şi e importantă legătura cu Someşului. La proiectul câştigător am apreciat noua identitate a parcului, au introdus Someşul. Am apreciat diversitatea şi complexitatea ideilor propuse. A treia calitate este rafinamentul de la idee, concept, până în cele mai mici detalii”, a declarat Moratilla.


Proiectul câştigător le aparţine arhitecţilor Vlad Sebastian Rusu, Octav Silviu Olănescu, Anamaria Olănescu şi Anda Gheorghe.

“Am încercat să facem Someşul să fie cheia acestui proces. E printre puţinele situaţii în care avem de-a face cu un spaţiu public traversat de Someş. Am încercat să ne jucăm cu apa, pe ambele maluri. Am considerat arhitectura că trebuie să fie cât mai non invazivă: elemente simple, structuri metalice care sunt reversibile. Ne-am imaginat 30 de scenarii posibile pentru acest parc printre care cel mai ofertant este o pajişte urbană care reprezintă centrul de interes care poate concentra diverse activităţi. Propunem un spaţiu multifuncţional pentru evenimente. Acest centru de interes l-am gândit să nu aibă un spate şi de aici forma circulară. Există o zonă de platformă circulară, acoperiş circular care adăposteşte o zonă. Am imaginat o serie de funcţiuni legate de anotimpuri şi producerea de zgomot sau nu. Dacă luăm o zi de vară, în zona pajiştii se pot organiza tot felul de evenimente, concerte de mici dimensiuni, târguri, activităţi sportive, expozitiţii canine. O zi obişnuită din parc în zone cu dotări pentru sport, loc de joacă pentru copii, spaţiu pentru cei din jur unde să amenjaze nişte grădini comunitare. Într-o zi obişnuită să se stea şi să se urmărească fauna sau vor exista zone pentru pescuit. Dacă discutăm despre toamnă, aici pot avea loc workshopuri, piaţă volantă. Am imaginat două intrări, cea existentă şi una care se leagă cu axa pieţei. Dacă discutăm despre iarnă se popate amenaja un pationar sau orăşeul copilului. Dealurile pot permite apariţia săniuşului. Am păstrat cât am putut din vegetaţia existentă. Am păstrat şinele trenuleţului. Ideea de redenumire a acestui parc noi am legat-o de Someş şi am redenumit-o Grădina Someşului”, a precizat Vlad Sebastian Rusu.


În ceea ce priveşte redenumirea Parcului Feroviarilor, primarul Emil Boc a precizat că va avea loc o consultare publică.

Proiectul câştigător va fi implementat în următorii trei-patru ani.

Câștigătorul concursului va obține premiul cel mare reprezentat de valoarea estimată a contractului de proiectare în valoare de 555.450 lei, fără TVA. Pentru proiectul plasat pe locul doi se va oferi un premiu de 35.000 lei, iar pentru cel de-al treilea, de 20.000 lei.

Juriul concursului a fost alcătuit din specialiști cu mare experiență în domeniul lucrărilor de această anvergură, fiind cooptați experți în arhitectură, urbanism și peisagistică cu notorietate internațională, şi anume arhitecţii José Mayoral Moratilla, Ligia Subțirică, Vlad Gaivoronski, Vera Dobrescu şi Cristi Borcan.

Competiția se alătură unei serii de concursuri de arhitectură organizate de Ordinul Arhitecților din România alături de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, serie care a debutat în noiembrie 2016 cu concursul Turnul Celor Trei Vârste, urmat apoi de concursul Rethinking Someș.

După 10 ani de revendicări, Parcul Feroviarilor a intrat, anul trecut, în proprietatea Primăriei Cluj.

Ordinul Arhitecților din România (OAR) susține că este nevoie de aproximativ 6,9 milioane de euro pentru reamenajarea Parcului Feroviarilor și introducerea sa în circuitul public. OAR a lansat, alături de Primăria Cluj-Napoca, un concurs de soluții pentru alegerea celui mai bun proiect care să transforme cele 5 hectare de teren, abandonate ani la rând.

Înainte de 1990, în Parcul Feroviarilor, al doilea ca suprafaţă din oraş, întânzindu-se pe o suprafaţă de 5,4 hectare, în fiecare iarnă se amenaja Orăşelul Copiilor.

În 2010, parcul a intrat în administrarea clubului de fotbal CFR Cluj, după ce Arpad Paszkany a semnat o asociere cu proprietarul, Compania Naţională de Căi Ferate. În 2010, proprietarul clubului de fotbal spunea că va investi 1,5 milioane euro şi va face terenuri cu gazon sintetic şi va amenaja un spaţiu de joacă pentru copii, unde accesul publicului va fi liber. A făcut doar un singur teren de fotbal.

După finalizarea acestui concurs urmează debutul unei noi competiții: concursul de soluții pentru amenajarea urbană a străzilor Kogălniceanu şi Universității.

abonare newsletter